Петричани си търсят символа – паното, подарено им от световноизвестния художник Михалис Гарудис и половин век красило фасадата на минералната баня

Къде е паното от фигури, което повече от половин век красеше фасадната стена на бившата градска баня в Петрич – този въпрос вълнува жителите на южния град. По спомените им сградата с керемиденочервена фасада и чешмичка отпред, превърнала се в комплекс „Авалон“, била една от най-емблематичните за града, а паното вляво от входа присъствало на всички стари пощенски картички и се приемало не само от местните като символ на града.

След като през 2007 г. по предложение на тогавашния кмет Вельо Илиев сградата е приватизирана от местния бизнесмен Николай Влахов и превърната в питейно заведение, паното продължава да краси фасадата й, докато един ден просто изчезва. Въпросът къде е излезе на дневен ред тези дни в група във Фейсбук, поддържаща родовата памет на петричани със стари снимки, публикации и истории, свързани с южния град.

Проучване на „Струма“ установи, че паното не само е запазено, но и скоро ще бъде върнато на мястото му. Композицията, обединяваща цялостното виждане на автора за Петрич като град на слънцето и минералните води, е била свалена преди 2-3 г. от собственика на „Авалон“ Влахов, спомни си бившият кмет на Петрич Вельо Илиев. „Специално го питах Кольо къде е и той ми каза, че е запазена, свалили я, без да я повредят, защото била закрепена на фасадата с болтове, и планира пак да я върне на мястото й“, обясни екскметът.

Самият той няма спомен, но е чувал, че композицията е дело на грък, който я изработил от специална сплав и я подарил на града при откриването на банята.

Името на автора всъщност е Михалис Гарудис. В интервютата, които дава по цял свят, сам се представя като български художник от гръцки произход. Роден е през 1940 г. в гръцкото село Булгаркьой и когато е на 7 г., по време гражданската война, е изпратен в България, а после в Унгария. Връща се у нас и завършва Художествената академия в София, а първата му голяма изложба е заедно с Димитър Казаков-Нерон през 1964 г. От 1986 г. той живее и работи в Солун – както сам казва, избрал града, за да е по-близо до България. Твори в областта на монументалните изкуства, живописта, колажа и излага своите творби във Виена, Люксембург, Кан, Мексико, Мадрид, Париж и Ню Йорк. Сред клиентите му са много музеи и частни колекционери в България и в чужбина, негови работи притежават японският император, Омар Шариф и още куп знаменитости. Преди няколко години Гарудис направи изложба в София и Варна, тогава в серия интервюта изрази недоумението си от търпението на българите, които  позволяват безропотно да са най-бедните в Европа.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *