Печени яйца в лют доматен сос

Необходими продукти

  • обезмаслено масло – 2-3 с.л.
  • зехтин – 2 ч.л.
  • лук – 2 с.л. (накълцан)
  • чесън – 3 скилидки (намачкани)
  • домати от консерва – 1 кенче/415 г
  • хариса – 1 с.л. /рецептата вижте по-долу/
  • червен пипер люспи – 1/4 ч.л.
  • яйца – 3 бр. големи
  • готварска сметана – или пълномаслено мляко – 1/2 ч.л.
  • краве сирене – 1 с.л.
  • пресен босилек – 2 листа или магданоз
  • филии багета – 2-4 бр.

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната на 190°C (375°F).
  2. В подходящ тиган на умерена температура разтопете 1/2 с.л. масло, добавете зехтина (2 ч.л.), изчакайте да загрее и прибавете лука (2 с.л.), задушете за около 3 мин. Добавете чесъна (3 скилидки) и гответе още 1 мин.
  3. Междувременно, отцетете доматите (1 кенче) (не трябва да са изцяло отцедени, просто по-голямата част от сока). Добавете доматите и харисата (1 с.л.) в блендер и разбийте.
  4. Сложете доматената смес и люспите от червен пипер в тигана и гответе на умерена температура докато част от течността се редуцира, около 6-8 минути.
  5. Счупете яйцата (3 бр.) върху доматения сос, като оставите няколко сантиметра помежду им (друга техника, която можете да използвате за добавяне на яйцата в доматения сос е да счупите яйцата в малка купичка и едно по едно да ги излеете в соса). Полейте всеки жълтък с 1/4 ч.л. готварска сметана или пълномаслено мляко, за да предотвратите пресъхването им докато се пекат във фурната.
  6. Преместете тигана във фурната за 6-9 минути и извадете от фурната при готовност, имейте предвид, че яйцата ще продължат да се готвят и малко след като ги извадите от фурната.
  7. Поръсете с натрушено краве сирене и накъсайте листата босилек (или магданоз) върху ястието.
  8. Запечете филийките багета и намажете с останалото масло.

Приготвяне на Хариса

Тази люта паста е изключително универсална. Можете да я използвате като подправка за месо или риба на скара, добавете я към печени зеленчуци или разбъркайте в яхнии и супи. Може да пробвате и с кус-кус или ориз. Само не забравяйте, че е много люто!



Необходими продукти

  • чили – нарязани – 3 бр.
  • червена чушка – 1 бр.
  • кориандър – семена – ½ ч.л.
  • кимион – семена – 1 ч.л.
  • зехтин – 1½ с.л.
  • кромид лук – накълцан – 90 г
  • чесън – накълцани – 3 скилидки
  • доматено пюре – 1½ ч.л.
  • сок от лимон – 2 с.л.
  • сол – ½ ч.л.

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната до 300°C и изпечете червената чушка (1 бр.) докато почернее от двете страни и напълно омекне, след това сложете в хартиена торба или в съд с капак, за да задушите и обелите по-лесно, изчистете от семента.
  2. Загрейте тиган на слаба до умерена температура и сложете кориандъра (½ ч.л.) и кимиона (1 ч.л.), препечете ги леко за около 2 минути. След това прехвърлете в хаванче и смелете на прах.
  3. Загрейте зехтина в тиган на умерен огън и запържете лука, чесъна и лютия пипер за 10 до 12 минути, до тъмно опушен цвят и почти карамелизиран.
  4. С помоща на пасатор или кухненски робот пасирайте всички съставки до гладка смес, като добавите още малко масло, ако е необходимо.
  5. Съхранявайте в стерилизиран буркан в хладилника до 2 седмици или дори повече. Източник: kulinari.bg

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *