
- обезмаслено масло – 2-3 с.л.
- зехтин – 2 ч.л.
- лук – 2 с.л. (накълцан)
- чесън – 3 скилидки (намачкани)
- домати от консерва – 1 кенче/415 г
- хариса – 1 с.л. /рецептата вижте по-долу/
- червен пипер люспи – 1/4 ч.л.
- яйца – 3 бр. големи
- готварска сметана – или пълномаслено мляко – 1/2 ч.л.
- краве сирене – 1 с.л.
- пресен босилек – 2 листа или магданоз
- филии багета – 2-4 бр.
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната на 190°C (375°F).
- В подходящ тиган на умерена температура разтопете 1/2 с.л. масло, добавете зехтина (2 ч.л.), изчакайте да загрее и прибавете лука (2 с.л.), задушете за около 3 мин. Добавете чесъна (3 скилидки) и гответе още 1 мин.
- Междувременно, отцетете доматите (1 кенче) (не трябва да са изцяло отцедени, просто по-голямата част от сока). Добавете доматите и харисата (1 с.л.) в блендер и разбийте.
- Сложете доматената смес и люспите от червен пипер в тигана и гответе на умерена температура докато част от течността се редуцира, около 6-8 минути.
- Счупете яйцата (3 бр.) върху доматения сос, като оставите няколко сантиметра помежду им (друга техника, която можете да използвате за добавяне на яйцата в доматения сос е да счупите яйцата в малка купичка и едно по едно да ги излеете в соса). Полейте всеки жълтък с 1/4 ч.л. готварска сметана или пълномаслено мляко, за да предотвратите пресъхването им докато се пекат във фурната.
- Преместете тигана във фурната за 6-9 минути и извадете от фурната при готовност, имейте предвид, че яйцата ще продължат да се готвят и малко след като ги извадите от фурната.
- Поръсете с натрушено краве сирене и накъсайте листата босилек (или магданоз) върху ястието.
- Запечете филийките багета и намажете с останалото масло.
Приготвяне на Хариса

Тази люта паста е изключително универсална. Можете да я използвате като подправка за месо или риба на скара, добавете я към печени зеленчуци или разбъркайте в яхнии и супи. Може да пробвате и с кус-кус или ориз. Само не забравяйте, че е много люто!
Необходими продукти
- чили – нарязани – 3 бр.
- червена чушка – 1 бр.
- кориандър – семена – ½ ч.л.
- кимион – семена – 1 ч.л.
- зехтин – 1½ с.л.
- кромид лук – накълцан – 90 г
- чесън – накълцани – 3 скилидки
- доматено пюре – 1½ ч.л.
- сок от лимон – 2 с.л.
- сол – ½ ч.л.
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната до 300°C и изпечете червената чушка (1 бр.) докато почернее от двете страни и напълно омекне, след това сложете в хартиена торба или в съд с капак, за да задушите и обелите по-лесно, изчистете от семента.
- Загрейте тиган на слаба до умерена температура и сложете кориандъра (½ ч.л.) и кимиона (1 ч.л.), препечете ги леко за около 2 минути. След това прехвърлете в хаванче и смелете на прах.
- Загрейте зехтина в тиган на умерен огън и запържете лука, чесъна и лютия пипер за 10 до 12 минути, до тъмно опушен цвят и почти карамелизиран.
- С помоща на пасатор или кухненски робот пасирайте всички съставки до гладка смес, като добавите още малко масло, ако е необходимо.
- Съхранявайте в стерилизиран буркан в хладилника до 2 седмици или дори повече. Източник: kulinari.bg