Необходими продукти:
1 агнешка плешка (1 1/2 кг)
5 връзки зелен лук
2 връзки пресен джоджен
червен пипер
сол
2 с.л. масло
Начин на приготвяне:
Измийте агнешкото и го поставете в чиния. Поръсете щедро със сол и червен пипер. Втрийте подправките в агнешкото.
Нарежете лука и джоджена наедро и ги разбъркайте. Сложете 3/4 от сместа в тава и поставете агнешкото отгоре.
Намажете агнето с масло и го покрийте с останалия лук и джоджен.
Загрейте фурната до 220 ° С Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете ястието да се пече.
След 30 минути се намалете фурната до 180 ° С.
След още час намалете на температурата до 150 ° С и печете още два часа.
Извадете агнешкото от фурната, отстранете алуминиевото фолио и се опитайте да напъхате възможно най-голяма част от лука под агнешкото, за да може то да придобие хрупкава златиста коричка, а лука да не изгори.