НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
пилешко месо – 1 цяло пиле
лимон – 2 броя
чесън – 1 глава
краве масло – 40 грама
черен пипер – 1/4 чаена лъжица
розмарин – 4 стръка
моркови – 8 броя
бяло вино – 1/2 чаена чаша
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най-добре е да ползвате цяло охладено пиле. Ако предпочетете замразено пиле, то трябва задължително да го размразите. Измийте пилето добре под течаща вода, подсушето го, след което го сложете в тава и го обтрийте добре с черния пипер и 1 чаена лъжица сол. Разтопете кравето масло най-добре на водна баня, след което намажете старателно цялото пиле с разтопеното масло, най-добре с помощта на четка.
Почистете чесъна, измийте и нарежете лимоните всеки от тях на 4 парчета. Единият лимон сложете вътре в пилето, заедно с ½ от обелените скилидки чесън и 1 стрък от розмарина. Останалият розмарин сложете около пилето.
Почистете морковите, обтрийте ги леко със сол и ги сложете също около пилето, заедно с втория нарязан лимон. Добавете и предвиденото количество вино. Поставете на по-ниско ниво на фурната и печете 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, след което намалете фурната на 170 градуса и печете още 30 минути. По време на печенето заливайте от време на време пилето със соса, като го обливате с помощта на лъжица и следите да не се препече прекалено. Сревиайте печеното пиле с морковите, като гарнитура и със соса на пилето, който се е образувал при печенето му.