Необходими продукти:
Цяло охладено пиле
бутилка бира от 0,500 л. или кенче
подправки
картофи
Начин на приготвяне:
Измивате добре пилето. Овкусявате го с подправките. Най-основните, които може да сложите са – сол, черен и червен пипер. Има готови миксове, които може да ползвате или слагайте по ваш избор: къри, розмарин, кимион и други. Можете да цепнете на места кожата на пилето и да сложите малки бучки масло.
След това поставете пилето върху отворената бутилка бира, като гърлото е хубаво леко да се показва, за да може бирата да облива месото при печенето.
Картофите са по желание, но стават много вкусни. Как се приготвят те? Все едно си правите картофи на фурна. Само ги белите, нарязвате, овкусявате. Те ще си поемат водичка, биричка и мазнина от пилето.
Сложете пилето в тава с един пръст вода или бира или смес от двете. Пъхнете тавата в загрята фурна на 200 градуса и печете около час до кафява коричка. Тавата се слага малко по-ниско или направо на дъното. Ако намалите градусите и печете по-дълго, ще стане още по-крехко.