Печен джолан на фурна

Необходими продукти:

  • свински джолан – 2 бр. с кокъл
  • чесън – 1 глава на скилидки
  • бяло вино – 1 или 2 ч.ч.
  • соев сос – 6 с.л. + 1 с.л. за соса към джолана
  • мед – 1 с.л.
  • черен пипер – на зърна
  • зехтин
  • сол
  • червен пипер – 1 с.л.
  • мащерка – 5 клончета
  • лют червен пипер – по желание

Начин на приготвяне:

С малък нож се шпикова месото – правят се отвори, в които се поставят скилидки чесън и зърна черен пипер на 4-5 места.

Взимаме тавата, в която ще печем джоланите и поставяме зехтин, соевия сос, млян черен пипер, сока от половин лимон, смачкани 1-2 скилидки чесън, малко мед, прибавяме 1-2 с.л. червен пипер и чаша бяло вино.

Разбъркваме добре всички съставки и поставяме джоланите вътре в тавата. Омазваме ги добре с подправките, които са в тавата. Прибавяме няколко клончета мащерка в тавата и още няколко зърна черен пипер, прибавяме чаша вода.

Покриваме тавата с фолио за печене.

Включваме фурната на 250 °C за 1 час, след което намаляме на 180 °C и продължаваме да печем до 3 часа.

При нужда се поставя още гореща вода в тавата при печеното свинско. С лъжица може да се вземе от соса и да се покрие джолана.

Петнадесет минути преди да е готово, се пече без фолио.

При сервиране се внимава, защото печен джолан на фурна може да се разпадне от кокала.gotvach.bg



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *