
Необходими продукти:
около 1.300 – 1.500 кг свински врат без кост
подправки:
2-3 ч.л. горчица
1 ч.л. мед
къри, риган, няколко стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
150 мл бира
Начин на приготвяне:
Посоляваме месото от всички страни.
Завързваме го с конец, така че да се оформи красиво парче.
Намазваме месото от всички страни с ароматната смес от горчица, мед, черен пипер, къри, риган и листенцата на няколко стръка мащерка – може да се използва и сушена.
Оставяме месото в хладилник за няколко часа, за да се овкуси.
Преди да го сложим във фурната наливаме в тавичката около 150 мл бира или вино, наливаме струйка олио.
Покриваме с алуминиево фолио и печем на 200 градуса в загрята фурна за около 40 минути – докато ястието „заври“. След това намаляваме фурната на 180 градуса. Няколко минути преди да извадим месото – около 10 минути, махаме фолиото, поливаме го с образувалия се сос и допичаме за апетитна коричка.
Печем месото общо около – 1 час и 15 минути.
Може да проверите с клечка за зъби или шишче дали е изпечено отвътре. Ако при изваждане на клечката излиза кървав сос, значи трябва да печете още малко. Ако е сосът е бистър, месото е готово.
Не трябва да се препича, защото месото ще стане сухо.
Трябва да оставите месото да изстине няколко минути, преди да започнете да го режете на порции, за да се получат красиви парчета.