Продукти
пилешко месо (бутчета и бялото месо на пилето)
около 400 г зеленчуков микс от грах, морков и царевица
300 г гъби
2-3 скилидки чесън
2 глави кромид лук
3-4 стръка магданоз
1-2 с.л. масло
соев сос
подправка за печено пиле
2-3 с.л. олио
за соса:
250 мл прясно мляко
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
1 жълтък
щипка черен пипер
60-70 г кашкавал
Начин на приготвяне
Напръскайте обилно пилешкото месо със соев сос, поръсете го с подправка за печено пиле и оставете да престои 20 минути. В подходящ дълбок тиган сипете 2-3 с.л. олио и задушете микса от зеленчуци с нарязаните на едро гъби, кромид и чесън. След като омекнат зеленчуците напълно, ги поръсете с малко сол.
На дъното на подходяща тава изсипете зеленчуците. Върху тях подредете овкусеното пилешко и печете на 180-200 градуса. След 20 минути извадете от фурната и залейте месото с 1-2 с.л. разтопено масло. Върнете отново във фурната, докато месото хване златиста коричка.
През това време пригответе соса, като запържите брашното в разтопеното масло, разреждате с прясното мляко и разбития жълтък. Бъркате, докато се сгъсти. Овкусете с малко сол, щипка черен пипер и прибавете настърган кашкавал.
Няколко минути преди да извадите ястието, изсипете соса между месото и допечете. Поръсете със ситно нарязан магданоз.