Пиле в тиква

Време за подготовка: 45 минути, Време за готвене: 3 часа, Порции: 4-6

Продукти:
1 пиле около 1.5 кг
1 голяма тиква
2 с.л. зехтин
30 г масло
Сол на вкус
Черен пипер на вкус

За плънката: 80 г стар хляб, нарязан на кубчета
4-5 с.л. зехтин
2 с.л. масло
100 г гъби на филийки
1 стрък праз 250 г
100 мл сметана
100 мл пилешки бульон
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
6-7 листа прясна салвия

Начин на приготвяне:

Изрежете капак от горната част на тиквата и я почистете от семената. Извадете пилето от хладилника и оставете на стайна температура, докато приготвите останалите неща. Сложете кубчетата хляб в тава и печете 8-10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато станат златисти и хрупкави. Извадете ги от фурната и оставете да се охладят. Загрейте зехтина и маслото в голям тиган и гответе нарязания на едро праз 6-7 минути, като разбърквате периодично, докато омекне. Прибавете нарязаните на филийки гъби и гответе още 4-5 минути. Нарежете на тънко листата салвия и ги добавете към праза и гъбите. Посолете, подправете, разбъркайте добре и свалете съда от котлона. Към охладените праз и гъби добавете кубчетата хляб и разбъркайте добре. С получената смес напълнете пилето. Полейте и намажете вътрешността на тиквата със зехтин, посолете и подправете с черен пипер. Сложете пилето вътре. Покрийте с капака и печете 2 ½ часа на 200 градуса. Махнете капака, увеличете градусите до 220 и печете още 30 минути. Сервирайте пилето с резени тиква.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *