
Необходими продукти:
- лук – 2 глави
- чесън – 3 скилидки
- олио – 80 мл
- пилешки бутчета – 600 г долни
- печурки – 250 г
- ориз – 2 ч.ч.
- сол
- черен пипер
- бял пипер
- куркума
- магданоз
Начин наприготвяне:
Пилешките бутчета сложете в тенджера с вода и отпенвайте. В момента на завиране оставете за 5 минути, за да се отдели белтъкът (пяната).
Запържвате ситно нарязания лук и чесън с олиото. Добавете почистения и измит през няколко води ориз.
Разбърквайте непрекъснато, докато оризът се запечата, така по време на готвенето няма да се слепи.
Долейте топла вода, докато се покрие ориза, оставете за 5-6 минути.
Почистените, нарязани и измити гъби се добавят към ястието.
Овкусява се и се добавя още вода и се оставя за още 5 минути, докато се абсорбира течността. Поръсва се с ситно нарязан магданоз.
Така приготвеният ориз се прехвърля в тава с диаметър 28 см и върху него се подреждат бутчета.
Покрива се с алуминиево фолио и оризът се пече в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
Пилето с ориз и гъби на фурна е готово. gotvach.bg