„Пирин“ налива в дамския футбол 850 000 лв., дели приходите с лигата

Внушителната сума в размер на 850 000 лв. наливат в дамския футбол у нас спонсорите на ФК „Пирин“ в рамките на следващите 5 г. Това разкри председателят на АФЛ и вицепрезидент на БФС Румен Вълков вчера в присъствието на шефката на благоевградския клуб Ива Дацева-Уорън, която това лято оглави Комисията по женски футбол в централата.

„С изгодния договор с „Емирейтс Уелт“ направихме важна крачка за развитието на най-популярната игра при жените и девойките. По силата на контракта през първите 3 г. БФС ще получава по 150 000 лв., а в следващите 2 г. – по 200 000 лв. По един мач на кръг ще се излъчва в национален ефир. В първенството се включиха рекордните за последните години 14 отбора. Ако се появят други спонсори, ще делим приходите 50 на 50 с „Емирейтс”. Осигурихме на клубовете всичко необходимо – екипи, топки, пособия, съдии, делегати, лекари, пътувания. От следващия сезон тимовете ще получават пари от БФС и за разходи по мачовете. Имаме подкрепа и от УЕФА по 100 000 евро на година, с условието да развиваме и девическия футбол, което ние успешно правим. Вече над 2000 момичета се състезават в различните възрастови групи и непрекъснато броят им се увеличава“, коментира Вълков, а силният човек на „Дъбравска“ 1 сподели новаторските си идеи за развитие на нежното направление в родния футбол.

„Мисля, че всеки клуб от Първа и Втора лига трябва да има и женски футболен отбор, както е в повечето страни в Европа. Сега първенството е на аматьорско ниво, но се надявам БФС да подпомогне всички, които желаят да инвестират в женския футбол, и ако едно момиче желае да се занимава професионално с футбол, да има този шанс и да се развива. При аматьорите всичко става по-трудно, с повече усилия и ентусиазъм. Чака ни много работа, но съм убедена, че още в края на есенния полусезон ще видим първите положителни резултати. Убедена съм, че интересът към женския футбол е по-голям, отколкото мнозина мислят. На мача на „Пирин лейдис“ през уикенда дойдоха на стадиона над 120 души, които си купиха билети по 2 лв. А щом в Благоевград има толкова хора, склонни да си купят билет, значи във всеки град може да стане“, категорична е Ива Дацева-Уорън.

„След прекъсване от няколко години България отново има национален отбор при жените, макар че засега играе само контролни срещи. Миналата седмица победи с 3:0 Люксембург. Това е добро начало. Преди година нашите девойки до 17 г. се представиха много добре на европейското първенство и ще бъдат в основата на представителната ни селекция заедно с опитните състезателки като Евдокия Попадинова. Догодина ще отбележим 40 г. от началото на женския футбол в България и съм сигурна, че той ще стане по-масов и по-популярен, и ще запишем успехи в най-престижните форуми на континента и на планетата“, допълни президентката на орлетата.

СТОЙЧО СТОИЦОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *