Питка на хапки

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
прясно мляко – 250 мл., топло
мая – 25 г прясна или 7 г суха
захар – 1 с.л.
брашно – 350 г
краве масло – 60 г разтопено
яйца – 1 бр.
белтъци – 1 бр.
сол – 2 ч.л.
ДОПЪЛНИТЕЛНО
олио – 2 с.л.
жълтъци – 1 бр.
прясно мляко – 2 с.л.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В топлото прясно мляко се добавя мая, захар и 2 с.л. от брашното. Оставя се маята да шупне.

След това се добавя едно яйце, един белтък, разтопено масло и постепенно се добавя пресятото брашното заедно със солта.

Замесва се меко, еластично тесто. Прехвърля се в купа, намаслява се с 2 с.л. олио и се покрива със стреч фолио и кърпа. Оставя се на топло да втаса. Може да използвате и презварително затоплена фурна, за да ускорите втасването.

Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнения кухненски плот. С върха на пръстите се оформя дебела около 1 пръст кора. Оставя се за десетина минутки и с помощта на малка чашка се изрязват еднакви кръгчета.

Кръгчетата се нареждат в тавата върху хартия за печене. Намазват се с разбития жълтък с прясно мляко, и питката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, до готовност.

Добър апетит!

Питка на хапки, която може да гарнирате с нещо сладичко или солено.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *