брашно – 1 кг
яйца – 2 бр. + 1 бр. жълтък
олио – 1 ч.ч.
кисело мляко – 1 ч.ч.
лимонада – 1 ч.ч.
прясна мая – 20 г
топла вода – 100 мл
масло – за намазване на тавата
прясно мляко – 2 с.л.
сол – 1 с.л.
За да втаса маята, я разтваряме в топлата вода, прибавяме 4-5 с.л. брашно и 1 ч.л. захар. Всичко това разбъркваме добре и оставяме а втаса.
Смесваме всички течни съставки – яйца, олио, кисело мляко, лимонадата.
Разбъркваме всичко това много добре.
Към течните съставки добавяме брашното и солта.
Оставяме тестото в намазан с олио съд и там втасва до удвояване на обема.
Премесваме отново тестото и започваме да оформяме на кифлички, които намазах с малко масло.
Подреждаме всички кифлички една до друга в намазана с масло тава и оставяме да втасват отново.
Когато самата питка се надигне, намазваме с разбитите жълтък и прясно мляко и посипваме със сусам.
Поставяме във фурната без вентилатор и печем на 170 градуса през цялото време до готовност.
Периодично проверяваме с дървен шиш дали е готова.
Печем до порозовяване.