
Необходими продукти:
- 1 кг бяло брашно
- • 42 г прясна мая
- • 3 бр. яйца
- • 2-3 с.л. олио
- • 200 мл прясно мляко
- • 200 г кисело мляко
- • 1 с.л. сол
- • 1 с.л. захар
- За намазване:
- • 1 бр. жълтък
- • 1-2 с.л. прясно мляко
- За украсата:
- • брашно и вода за твърдо тесто
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 100 мл топло, но не горещо прясно мляко и се добавя брашно за получаване на не много гъста каша. Добавят се и 1-2 щипки захар. Това ще предизвика по-бързото втасване на маята. След това се пресява брашното. Добавят се сухите съставки и се разбъркват. Оформя се кладенче и в него се изливат яйцата, 200 мл прясно мляко, 200 г кисело мляко и олиото. Накрая се добавя и готовата мая. Замесва се средно твърдо тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Оформянето става според желанието и фантазията на готвача.
Аз го направих така – тестото се разделя на три топки. Едната се слага в центъра на намазана с масло тава. Втората се разточва на кора, която се разрязва на 8 триъгълника. Всеки триъгълник се намазва с масло и се навива като кифличка. От третата се оформят осем топчета.
Питката отново втасва, след което се маже с жълтък и 1-2 с.л. прясно мляко и се украсява по собствен вкус. За постигане на бърз и отличен резултат е добре всички продукти да бъдат топли, дори и съдът, в който втасва тестото. Пече се в предварително загрята на 200 С фурна, след като се зачерви температурата се понижава на 160 С.receptite.com