Планински спасители от Дупница се натъкнаха на природен феномен, вода блика под налягане от скала в м. Пазар дере в Рила

Планински спасители от Дупница се натъкнаха на природен феномен в местността Пазар дере високо в Рила – от скала извира чучур чиста питейна вода.

Борислав Ранков, Иван Тушев, Златомир Огнянов и Георги Никифоров при поредния си обход на района между Седемте езера и Рилски манастир видели скала, от която блика под налягане струйка вода. Феноменалната скала се намира на 15 минути път от хижа „Иван Вазов” в посока местността Мало Пазар дере. Спасителите били учудени, че минавали стотици пъти близо до скалата, която се намира край пътя, но за първи път виждат бликащата от скалата  вода.

Четиримата алпинисти чули рева на мечка и били принудени да продължат по пътя си, тъй като водили и кучета с тях, но направили снимки на откритието си.

„След като се окопитихме от изненадващата гледка, огледахме около скалата, за да разберем откъде идва водата, но нищо не открихме. Предполагаме, че с години се е образувал процепът, от който изтича водата, и сега е избила. Тя е чиста и годна за пиене“, коментираха мъжете, открили феноменалната гледка.

Те имат намерение да обсъдят с колегите си дали да направят пътека до скалата, та да може любителите на планината да се наслаждава на феномена.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *