Полицаи нахлуха в МЦ „Асклепий” – Дупница след сигнал за издаване на фалшиви медицински на професионални шофьори, арестуваха 40-г. служител

40-годишен служител в МЦ „Асклепий“ е арестуван при полицейска акция вчера в центъра, собственост на зам. директора на общинската болница в Дупница д-р Крум Бонев, бивш общински съветник от ЕНП. Вчера рано сутринта униформени и цивилни полицаи влезли в медицинския център след сигнал, че там се издават неистински медицински свидетелства на професионални шофьори. На място е пристигнала и криминалистична лаборатория.

Много пациенти на здравното заведение, в което има лекарски кабинети, бяха върнати за следващия ден. Униформени служители на реда стояха на входа на МЦ „Асклепиий“ и не пускаха никой външен да влезе, докато траеше обискът.

Около обяд акцията приключи. Иззети са документи и е задържан 40-г. служител в медицинския център, който не е медицинско лице.

По време на акцията е извършено претърсване и изземване в къща и постройка в града, както и в лек автомобил „Сеат Ибиза“, ползвани от М.М.

Като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства при условията на неотложност е било осъществено претърсване и изземване в апартамент в жк „Химик“, ползван от същото лице.

Запознати съобщиха, че в сигнала е замесено името на доктор Йордан Никлев, който има практика като личен лекар в селата Самораново, Ресилово и Крайници. На част от медицинските свидетелства стояли неговият печат и подпис.

Репортер на „Струма“ се свърза по телефона с д-р Никлев. Ето какво заяви той:

„Вчера ме викаха за четвърти път в полицията да давам показания. Някой в МЦ „Асклепий“ е използвал печат, на който фигурира моето име като джипи. Подписите под медицинските свидетелства не са мои. При всяко викане в полицията ме карат да се подписвам, за да установят автентичността на подписа ми. За първи път ме викаха през месец февруари. Вчера пак давах показания. Повече от година са издавани медицински свидетелства с печат на мое име и някой ме е подписвал. Нямам нищо общо с това. От преди Нова година ТЕЛК в Кюстендил и КАТ в Кюстендил са свързани, имат електронен обмен на данни. В КАТ излизат имената на всички освидетелствани по болест. Има случаи, когато са издавани медицински свидетелства на лица с проблеми със зрението или такива, които страдат от глухота, но е записано, че нямат такива здравословни проблеми. Някои използват решението на ТЕЛК, за да плащат по-ниски такси за презаверяване на шофьорските книжки. Има хора, които са работили като професионални шофьори с години и при смяната на книжките сега се установява, че са неистински. Чух, че се коментира, че е откраднат печатът на лекарската ми практика, няма такова нещо. Използван е фалшив печат при подпечатването на медицинските свидетелства”, заяви д-р Никлев.  

Жена от Дупница, пожелала анонимност, обясни: „Преди няколко дни съпругът ми си смени шофьорската книжка. В „Асклепий” платихме 40,00 лв. такса и за пет минути медицинското беше готово, без да ходи от кабинет на кабинет“, заяви дупничанката.

Иначе, за да се издаде и завери  медицинско свидетелство за професионален шофьор, се изисква лицето, на което се издава медицинското, да мине на преглед при шестима лекари – очен, УНГ, специалист по вътрешни болести, психиатър… и едва тогава се поставя заключение от личния лекар дали е годен да е професионален шофьор или не.

Вчера медицинският център не работеше и след приключване на акцията. На входната врата беше поставена бележка, че се извършва дезинфекция и ще бъде отворен на 24 юни в 8,00 ч.

ДРАГО МИРОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *