Поредно безумие в здравеопазването! Благоевградски гинеколози притеснени: Задължителните „безплатни“ профилактични прегледи от 10 лв. скачат на поне 70 лв. от 1 юли, касата трескаво смята колко точно да плащаме за ехограф и мамограф

От 1 юли задължителният профилактичен преглед, който здравноосигуреният трябва да си направи веднъж годишно, вече ще струва пари, и то не малко. Става въпрос за изследването с ехограф, което гинеколозите правят при прегледа на жените заедно с цитонамазка. В момента акушер-гинеколозите в цялата страна, включително и в Благоевград, са натоварени от Здравната каса да направят ценоразпис на безплатното до 31 юни изследване и най-вероятно то ще бъде калкулирано около 30 лв.

Така към потребителските такси за джипито и гинеколога и таксата за изследване на кръв и урина – общо около 10 лв., към задължителния и все още водещ се безплатен профилактичен преглед вече ще се прибавят и 30-те лв. за ехографското изследване, без което гинеколозите не биха могли да направят качествено прегледа.

Същото е положението и с мамографското изследване на млечните жлези, които всяка жена над 50-г. възраст трябва да си прави задължително по веднъж на 2 години. То също ще се плаща и неговата цена в Благоевград най-вероятно също ще е 30 лв.

Един от най-известните и уважавани благоевградски гинеколози, помолил да не пишем името му, за да си няма проблеми със Здравната каса, коментира платения ехограф в иначе задължителния преглед като поредното безумие на българското здравеопазване.

„Вече получих забележка от касата, че съм длъжен да правя платено ехографско изследване, но сърце не ми дава да търся пари от тия отрудени женици, които идват в кабинета ми, затова не смятам и занапред да вземам пари – коментира той. – Не знам защо ехографското изследване не е включено в пакета заедно с прегледа, цитонамазката и изследванията на кръвта и урината, не знам защо и бременните жени имат право само на 2 безплатни ехографски изследвания по време на бременността. Знам обаче, че за всички тези изследвания и прегледи касата ни превежда само 22 лв. на преглед, което е обидно малко. В тази сума са включени консумативи, ток, вода, наеми, заплата на сестра, моя труд и каквото друго се сетите“, обясни гинекологът. Освен това лимитите за тази част от профилактичния преглед непрекъснато свършвали и се налагало поне по веднъж месечно той да пише молби до Здравната каса да му отпуснат още.

Пресаташето на Регионалната здравноосигурителна каса в Благоевград Даниела Петкова призна, че от 1 юли се въвеждат някои нови плащания от страна на пациентите, но кои точно и какви ще са цените им ще стане ясно следващата седмица.

Министерството на здравеопазването е фиксирало точно какво включва профилактичният преглед на здравноосигурените лица над 18 г.: анамнеза и пълен обективен статус, лабораторни изследвания на кръв и урина, попълване на анкетна карта, формиране на рискови групи и др., както и PSA тест за рак на простата при мъжете над 50 г. и преглед на мамограф за рак на гърдата при жените над 50 г. Изследването на холестерол, триглицериди, кръвна захар и ЕКГ, мамография и PSA в рамките на календарната година, направено по друг повод, не се провежда повторно по време на профилактичния преглед. Рискови фактори, при наличието на които се назначава изследване на кръвна захар, са хипертония, дислипидемия, затлъстяване, фамилна анамнеза за захарен диабет /роднини по първа линия със захарен диабет са родители, братя и сестри), анамнеза за диабет по време на бременност или раждане на едър плод (над 4 кг), както и анамнеза за овариална поликистоза.

При профилактиката, според възрастта на пациентите, личният лекар назначава и изследване на холестерол, триглицериди и HDL-холестерол, с оглед определяне на риска от сърдечносъдови заболявания. При наличие на определени рискови фактори се назначава и изследване на кръвна захар на гладно. Изследванията се извършват в сертифицирани медико-диагностични лаборатории, сключили договор с НЗОК. В лабораториите също се плаща такса за изследване на кръв и урина, като всяка лаборатория има право сама да си определи цените.

При съмнение за риск от диабет, инфаркт, инсулт, сърдечносъдови и злокачествени заболявания личният лекар може да назначава и консултации с лекар по профила на заболяването. При проследяване на възникнало заболяване, съмнения за рак на гърдата или на простатата, както и при усложнения от диабет личният лекар има право да назначава мамография на млечната жлеза, която не се покрива от касата, PSA при мъжете за рак на простатата, изследване на хормони на щитовидната жлеза, изследване за микроалбуминурия за проследяване на диабет.

Ако по време на профилактичния преглед джипито се усъмни, а специалистите открият някое по-сериозно заболяване, с всичките потребителски и обикновени такси, заплащани на общопрактикуващия лекар, специалиста и съответната лаборатория, с плащанията на конксумативите и т. н., безплатният профилактичен преглед на пациента може да надскочи 200 лв.

Ако по финансови причини здравноосигуреният не може да си позволи този профилактичен преглед, го чака глоба.

По закон, ако е прескочил профилактичния преглед миналата година, пациентът губи здравноосигурителните си права за един месец през тази година, освен това подлежи на глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване на задължителен профилактичен преглед – от 100 до 200 лв. На финансова санкция подлежи и джипито. Правомощия да налагат тези санкции имат регионалните здравни инспекции, но към момента няма данни пациент или общопрактикуват лекар в Благоевградска област да е бил глобен за ненаправен профилактичен преглед, макар че такива редовно си правят само работещите в държавните служби – последните ходят под строй, включително и на очен лекар и на специалист уши, нос и гърло.

Пак по закон лекарите от първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ и стоматолозите би трябвало да издават на пациента документ за платените суми за потребителска такса, но в Благоевград го правят само единици лекари. Няма данни и някой лекар да е бил санкциониран от НАП за липса на издадена касова бележка.

Аналогично стоят нещата и при стоматолозите. За всяко посещение при зъболекаря пациентът заплаща потребителска такса от 2,80 лв. /0,5% от минималната работна заплата за страната/, и отново трябва да получи касова бележка за таксата.

В стоматологията няма задължителен профилактичен преглед, но пък пациентът има право на безплатни манипулации. Децата и младежите до 18 г. имат право на обстоен профилактичен преглед за установяване на орален статус, изготвяне на амбулаторен лист и 4 лечебни дейности, като до 2 от тях са пулпит или периодонтит на постоянен зъб. Здравноосигурените лица над 18 г. имат право на обстоен профилактичен преглед и 2 лечебни дейности безплатно. Тук обаче касата е отворила широка врата пред стоматолозите: „Тъй като

в повечето случаи дейностите, извършени от лекаря по дентална медицина, не са напълно заплатени от НЗОК, пациентът следва да доплати необходимата сума“, пише в базисните законови документи на здравното министерство. Благодарение на това уточнение при стоматолозите непрекъснато се дават пари, дори и за полагащите се безплатно „2 лечебни дейности“. Това бе и една от неогласените причини за избухване на скандал по време на извънредния конгрес на Българския зъболекарски съюз преди месец, на който трябваше да се изработят специализирани правила за добра медицинска практика на лекарите по денталнаа медицина. Първоначалното предложение бе да има разделение на дейностите, които могат да се извършват от лекари по дентална медицина без специалност и такива със специалност, тоест зъболекарите без допълнителна специалност да имат право да се занимават само с чистене на зъбен камък, а сложните дейности като лечение на зъби с усложнени пулпити, на зъби с повече от един канал, екстрахиране на зъби, поставяне на импланти и др. да се правят само от специалисти.

Притеснени за хляба си, зъболекарите скочиха и се наложи изработването на правилата да бъде отложено чак за 20.12.2019 г., като до средата на август всеки стоматолог може да прави предложения в офиса на Районната колегия в Благоевград. В комисията, която после ще разгледа и обобщи предложенията, ще бъде разложкият стоматолог д-р Иван Терзиев и негов колега от Кюстендил.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *