Топ теми

Постна питка за Бъдни вечер

Необходими продукти:

  • брашно – около 500 г
  • вода – 300 мл хладка
  • бакпулвер – 1 пакетче
  • сода за хляб – 1 ч.л.
  • олио – 2 с.л.
  • захар – 1 с.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • оцет – 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява два пъти. В брашното се прави кладенче и се изсипва пакетчето бакпулвер и се изсипва хладката вода. Добавят се и останалите продукти без оцета и содата за хляб.

В отделна купа се смесват содата за хляб и оцетът. След което се добавя към брашното. От изброените продукти се замесва меко тесто.

Полученото тесто се оставя настрани, завито с кърпа да си почине за около двайсетина минути. След като тестото си е починало, се оформя на кръгла постна питка.

Оставя се малко от тестото са украса на содената питка. Приготвят се подходящи за празника формички. Помазва се отгоре с олио. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. Източник: gotvach.bg

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *