Постно зеле в гювеч

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

прясно зеле
1 1/2 кг
домати
2 броя
червен пипер
1 супена лъжица
олио
1/2 кафена чаша
дафинов лист
4 броя
бахар
4 броя

РЕЦЕПТАТА:

Постите започнаха! Списъкът с постни рецепти на домакините не е особено дълъг, а и когато се налага всеки ден да измисляме нещо ново и различно, често забравяме и най-лесните и банални рецепти. Една такава рецепта е класическата рецепта от българската национална кухня за постно зеле. Рецептата за постно зеле в гювеч може да заеме, и то съвсем заслужено, едно от челните места в класацията на най-бързите и най-лесните за приготвяне рецепти. Ястие, което се готви само! Другият голям плюс на постното зеле е, че може да си го хапнете както като основно ястие, така и като гарнитура, правейки компания на вкусни кюфтенца, или пържолки. И въпреки, че рецептата за постно зеле в гювеч звучи прекалено проста, тя е толкова вкусна, че е достойна за всяка българска трапеза.

Първата стъпка от рецептата за постно зеле в гювеч е подготовката на зелето. Отстранявате наранените листа на зелката. Нарязвате зелката на тънки ивици. Слагате нарязаното зеле слагате в гювеча, поръсвате със сол и го намачквате добре. Добавяте обелените и нарязани на дребно домати/доматено пюре, дафиновия лист и бахара и разбърквате. Слагате олиото и червения пипер и отново разбърквате.
Не е необходимо да добавяте вода. Задължително слагате гювеча в студена фурна!!! Ако сложите студения гювеч в предварително загрята фурна, то той ще се пукне! След като сте сложили гювеча със зелето във фурната я включвате на 200 градуса и забравяте за гювеча за около час. След един час го вадите от фурната и разбърквате зелето, след което го връщате във фурната за още 5 минути. След като минат и тези 5 минути зелето е готов и може да бъде сервирано!
Рецептата за постно зеле в гювеч е изпълнена!

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *