Съвременна поговорка гласи, че „ако една манджа не е показана във Фейсбук, значи не е била готвена“:). Беше пролетта, една приятелка сподели снимка във Фейсбук, че готви прясно зеле. Аз също си бях приговила продукти да готвя зеле, оказа се че и други приятелки са с това намерение, а тези които не бяха, веднага след снимките с готовото вече зеле „изтичаха“ и те да си напазаруват необходимите продукти. В един момент се оказа, че всички от групичката „Българи в чужбина“ готвим прясно зеле. За моя изненада, това „простичко“ ястие се готвеше от всеки по различен начин, така както го е научил от майка си, баба си, съседката… Споделям ви моята рецепта.
Продукти:
1 средно голяма зелка, около 1-1.2кг
3-4 с.л олио или зехтин за готвене
2-3 моркова, настъргани или нарязани на ситно (аз ги предпочитам настъргани)
1с.л червен пипер
1с.л доматено пюре
2 бр. добре узрели пресни домата или 1ч.ч консервирани домати
сол, черен пипер
4-5 суп.л нарязан на ситно пресен магданоз
1 червена суха чушка по желание, накъсана на парченца
Приготвяне:
Зелката се почиства и нарязва на ивици. Посолява се със сол (около 1/4ч.л) и се притрива с пръсти.
Доматите, ако са пресни се обелват и настъргват, ако са консервирани се нарязват на ситно.
Мазнината се загрява в тенджера и се прибавя зелето, обърква се добре с мазнината и се прибавят морковите. Задушава се за 5 минути, като се бърка от време на време, прибавя се червения пипер, обърква се добре и се задушава за още 5 минути.
Прибавя се доматено пюре и се бърка докато се разтвори, прибяват се доматите и сухата чушка, разбърква се, покрива се с капак и се оставя да се готви на слаб огън докато зелето омекне, около 20-30 минути. Разбърква се от време на време.
Овкусява се със черен пипер, пресния магданоз, още малко сол, ако е необходимо и се сваля от котлона.
Не обичам зелето да е кашкаво и чорбаливо, затова не добавям вода, считам че сока който си пуска зелето и този от даматите е достатъчен.