По-възрастните образуват повече антитела след COVID-19 в сравнение с по-младите

По-възрастните хора, които преболедуват новия коронавирус, образуват повече антитела в сравнение с по-младите, предаде ТАСС, като цитира съвместно изследване на руски учени от лабораторията „Хеликс“ и от Военно-медицинска академия „С.М.Киров“.

Възрастта е най-силният фактор, който влияе върху концентрацията на IgG антитела в кръвта след преболедуването на новия коронавирус. По-възрастните хора имат по-голямо количество IgG антитела след COVID-19: при възрастовата група от 60 до 70 години средното количество на образуваните антитела е два пъти повече, отколкото при хората на възраст между 20 и 30 години, независимо от това колко тежко е протекла болестта, е заключението на учените.

Начинът на протичане на инфекцията обаче влияе върху количеството на образуваните антитела. „Тази тенденция е особено забележима във възрастовата група над 50 години: нивото на антитела при тежко преболедуване на новия коронавирус по принцип е два пъти по-високо, отколкото при лекото протичане на заболяването“, отбелязват експертите.

Руските учени са установили също, че при мъжете и жените нивото на антитела в кръвта се променя по различен начин. При мъжете те достигат най-голямо количество 45 дни след заразяването и започват да намалява след 60 дни. При жените концентрацията на IgG антитела постепенно се увеличава до 60-ия ден, а значително увеличаване продължава да се наблюдава до 180-ия ден.

В проучването са участвали 1500 души на възраст между 18 и 69 години, които са изкарали новия коронавирус безсимптомно, в лека или тежка форма. Изследването е проведено от август 2020 г. до май 2021 г. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *