Последните дни на старата година и първите дни на новата са най-обичаните от българите – заради възможността да си останем у дома, да стоплим къщата и да я изпълним с аромат на домашен сладкиш, да се видим с най-близките си и заедно да помечтаем. Празничните дни за българина неизменно са свързани с богата трапеза, а за българката – с вечния въпрос какво да сложим на нея, че да е още по-вкусно и по-запомнящо се.
За предстоящите празници, които започват на Бъдни вечер и продължават до Нова година, че и през първата деседневка на януари, когато един след друг се редят именните дни, тази година сме решили да подредим една истински празнична трапеза заедно със съпругите на първите мъже в областта – настоящи кметове и бивши областни управители. Ето и рецептите, които те с удоволствие споделиха за читателите на в. „Струма“:
МАРИЯ АПОСТОЛОВА, съпруга на кмета на Симитли Апостол Апостолов:
Сладката содена питка на мама
За Коледа приготвям в повечето случаи капама. Нямам точна рецепта, но винаги ми се получава добре, защото я правя с домашни продукти – пиле, свинско месо, зеле и телешко месо от ферма. Майка ми почина на 89 години и по професия беше готвачка. Някои тънкости научих от нея, но на много неща в готвенето ме научи свекърва ми. Тя беше голяма кулинарна, а как подреждаше маса само…
От мама знам една рецепта за сладка содена питка. Не е много здравословна, но е много вкусна. Ето я:
Продуктите са 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода,1 яйце,1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио и брашно. Захарта, олиото и яйцето се разбиват с бъркане или с миксер. Към тях се добавя киселото мляко, в което е погасена содата. Разбърква се добре, прибавя се пресятото брашно, колкото поеме. Тестото трябва да бъде меко и незалепващо. Оставя се настрани да почине за 30 минути. Содената питка се поръсва обилно със захар и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Тази питка ми напомня за мама и я приготвям често, дори и без повод.