
Необходими продукти:
- За блата:
- • 5 бр. яйца
- • 5 с.л. захар
- • 5 с.л. брашно
- • 10 г бакпулвер (1 пакетче)
- За крема:
- • 125 г масло
- • 1 ч.ч. прясно мляко
- • 3-4 с.л. брашно или нишесте
- • 3-4 с.л. захар
- • 1/2 ч.ч. захар
- • 1/2 ч.ч. счукани орехи
- • 1 ванилия
- За шоколадовата глазура:
- • 140-150 г шоколад
- • 50 мл олио
- За пълнежа:
- • целувки
- • бадеми (орехи)
- • сладко от череши, портокалови корички или парченца от смокини от сладко
Начин на приготвяне:
Блатът се приготвя като белтъците се разбиват на пяна със захарта. Прибавят се разбитите жълтъци и брашното, пресято с бакпулвера. Леко се разбърква. Тестото се разстила върху хартия за печене и се слага в тавичка. Пече се в умерена фурна.
За крема маслото се разбива на пяна с половината чаша захар. Смесва се със сварения и поизстинал млечен крем, приготвен от прясното мляко, 3-4 с.л. захар, брашното и ароматизиран с ванилията. Накрая се прибавят и счуканите орехи.
Изпеченият блат, още горещ се прехвърля върху намокрена кърпа и се намазва с крема. Върху него се поръсват натрошените целувки, попарените и нарязани на ивички бадеми (орехи), сладко от череши, портокалови корички и парченца от смокини (сладко). Завива се и се оставя в хладилника.
Приготвя се глазурата за заливка, като шоколадът се разтопява на водна баня заедно с олиото при непрекъснато разбъркване. След като леко изстине се залива рулото.receptite.com