НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- ЗА ТЕСТОТО
- брашно – 300 г
- захар – 70 г
- краве масло – 125 г /студено/
- бакпулвер – 1 ч.л. /равна/
- сол – 1 щ.
- яйца – 2 бр. /големи/ от хладилника
- ванилия – 1 капсула
- ЗА ПЛЪНКАТА
- праскови – 4 бр. /големи и твърди/
- тръстикова захар – 100 г кафява
- захар – 70 г бяла кристална
- царевично нишесте – 30 г /фино/
- краве масло – 30 г /студено/
- ванилия – 2 прахчета
- ОЩЕ ПО ЖЕЛАНИЕ
- канела – 1 щипка
- индийско орехче – 1 щипка
- карамфил – 1 щипка
- прясно мляко – 1 с.л. за намазване
- кафява захар – 1 с.л. за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Към него прибавете захарта и ванилията. Нарежете бързо кравето масло на кубчета. Енергично разбъркайте с пръсти, претривайки в ръце, така че брашното да се поеме в маслените кубчета и да стане на трохи.
Разбийте яйцата с вилица и ги прибавете, като се разбърква добре с вилица. Полученото тесто дооформете на плота, но без да се меси. Направете няколко кратки движения, като се обръща 4-5 пъти, поръсвайки още малко брашно, колкото да се събере в хубава топка. Разделете тестото на две части и всяка покрийте отделно с прозрачно фолио. Оставете топчетата в хладилника да престоят един час.
През това време ще си направим плънката:
На измитите праскови обелете люспицата, премахнете костилката и ги нарежете на кубчета. Поръсете с нишестето и захарта, сипете и подправките по ваш вкус и разбъркайте добре /посочвам ги, но аз не ги слагам тези подправки, тъй като у дома се харесва само с ванилия. Всеки може да овкуси по свое желание/.
От едното топче охладено тесто върху добре набрашнен плот разточете кора, по-голяма от дъното на тавичката за пая, толкова, че да може да се подвие по стената на тавичката. Моята е с диаметър 30 см.
Внимателно с помощта на точилка пренесете кората в тавичката, като допрете в единия край и разстелите по дъното. С ръце наместете тестото, притискайки плътно по дъното, и го изправете по стената на тавичката.
Разпределете прасковите върху тестото. Върху плънката тук-там пуснете краве масло, нарязано на дребни кубчета.
Сега включете фурната да се загрее на 200 градуса.
Разточете втората топка тесто върху брашно и я нарежете на тънки ленти с ширина 1 см. С лентите оформете върху прасковите решетка.
Ако ви е останало малко излишно тесто, направете една лента, с която може да се завърши оформлението на пая, поставяйки я по периферията на тавичката.
Сплетената решетка намажете с четка с прясно мляко и поръсете с кафява захар.
Сложете пая да се пече в загрятата фурна за 20 минути на 200 градуса. После намалете температурата на 180 градуса и доизпечете за още 20 минути.
Сервирайте го охладен.