Председателят на сдружение „Нова България“ Денис Исаев допуснат до конкурса за директор на музея в Благоевград в разрез със закона

Председателят на сдружение „Нова България“ Денис Исаев, който преди около година напусна Регионалния исторически музей в Благоевград, е допуснат до конкурса за директор на институцията. Това е в разрез с изискването на Закона за закрила на културните институции, в кръга на който попада и РИМ – Благоевград, според който директорите на културните институти не могат да са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация.

Денис Исаев работеше в отдела по археология и в момента е на щат в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей в София.

Името на Денис Исаев заедно тези на вр.и.д. директора Кирил Алексиев и ексшефа Христина Цонева е в списъка на допуснатите от общината до състезанието за директорския пост на РИМ. Отстранена от надпреварата е археологът Диана Стоянчова, която наскоро е работила на крепостта в с. Зелен дол, а причината е, че няма необходимия професионален опит.

Казусът с Исаев е аналогичен с този, в който попадна вр.и.д. шефът на РИМ К. Алексиев при назначаването му преди 2 г., тъй като тогава той бе в управлението на сдружение „Про Вижън интернешънъл“ в качеството му на председател. Тогава Алексиев излезе с обяснението, че не е титуляр на поста и затова няма нарушение на закона, но скоро след това излезе от НПО-то.

Снощи община Благоевград обяви и имената на допуснатите кандидати до конкурса за главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ и те са  всички, подали документи за участие – хореографът Мирослав Димитров, диригентът Стоимен Добрев и Петьо Кръстев, който пред „Струма“ минути след изтичане на срока за подаване на заявленията твърдеше, че темата не му е на дневен ред.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *