Пред очите на гости от Канарските острови учениците от 12 „а” клас на ПГТЛП в Благоевград поканиха директорката Д. Иванова на бала си

Под звуците на вечния хит „Учителко, целувам ти ръка“ с фойерверки и специална изненада учениците от 12 „а“ клас на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград поканиха директорката Димитрина Иванова на абитуриентския си бал. Сюрпризът се случи точно когато на обиколка из училището бяха учители от Канарските острови, които също станаха свидели на емоционалния жест.

Малко преди обяд вчера в ПГТЛП пристигнаха 4-ма учители от Испания. Те работят в професионална гимназия на остров Гранд Канария, в която се обучават 900 ученици. Училището е специализирано в обучението на кадри за здравеопазването. Именно по тази причина са избрали да посетят ПГТЛП „Гоце Делчев“, където преди 4 години стартира първото и единствено в страната обучение /за средното образование/ по професия „Асистент на лекар по дентална медицина“. И тъй като тази специалност се изучава и в IES „Primero de Mayo”,  испанците, придружавани от преводач, дойдоха да почерпят опит от благоевградските си колеги. Гостите отидоха на място в клиниката, където работи младият стоматолог д-р Стефан Зашев, който е и първият в страната дентален специалист, влязъл в училище, за да преподава. Той пое първия випуск по новата професия, сега вече единадесетокласници, и води часовете по теория и практика. Това впечатли испанците, защото при тях отделните предмети се водят от различни специалисти. И тъй като в кабинета имаше ученици на практика, гостите разказаха, че в при професионалното образование в Испания и по-конкретно в тяхното училище, практическото обучение в реална работа среда е само по време на последната година и е три месеца, а от догодина ще внедряват дуалната форма.

„Работейки определено време, учителите в Испания могат извън полагащите им се отпуски да си вземат една година почивка, като в този период получават 80% от заплатата си. Очевидно е преценено, че учителската професия е трудна и амортизираща, затова може да се ползва и тази допълнителна  почивка“, обясни преводачката.

Репортер на „ Струма“ разговаря с един от испанските учители, който сподели, че заплатата му е 2000 евро на месец.

Самата визита започна с обиколка из училище. Испанците влязоха в компютърните кабинети, класните стаи, учебния ресторант и кухнята и останаха впечатлени от царящия ред и дисциплина. Обръщайки внимание, че всички гимназисти са с униформи и оставят телефона си преди час, учителите от IES „Primero de Mayo” споделиха, че при тях униформи имат само учениците от частните училища, а телефоните са голям проблем, защото няма ограничения за ползването на мобилни устройства в час.


Изключително вълнуващо бе посещението в кетъринг залата, където бяха учениците от 12 „а“ заедно с класната си – учителката по математика Лиляна Спатовска, и по английски език Зорница Еленкова. Отваряйки вратата, директорката „замръзна“, тъй като не подозираше за готвената изненада. В центъра на стаята бе поставена маса с ефектна кошница, оформена като стилен подарък, а с фойерверки и широки усмивки абитуриентите очакваха Д. Иванова

„Подготвяхме се дълго време, даже си направихме и сценарий и решихме да изненадаме г-жа Иванова, но не знаехме, че днес в училището ще има посетители и те ще влязат в стаята точно в този момент“, споделиха учениците и връчиха поканата на директорката.

Тя коментира, че е нямало как изненадата да е по- голяма, защото двете случайности – връчването на поканата и визитата на испанските гости, са по едно и също време. Ръководителят на ПГТЛП ги увери, 

че ще дойде на бала, но при едно условие – ако всички дванадесетокласници завършат успешно средното си образование.

„Явно много обичате своя директор“, обърнаха се испанските учители към дванадесетокласниците и извадиха телефоните си, за да снимат, още повече че за пръв път присъстват на такова събитие. Те разказаха, че при тях няма абитуриентски балове, дефилета, тържества… Самото средно образование е по-различно като степени и начин на организация, а завършването е съпроводено от церемония с тоги и почерпка. Затова и преживявания им в ПГТЛП са изключително вълнуващи и запомнящи се за тях, признаха гостите.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *