Премиерът Радев: България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност

Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ – създаването на собствена писменост. Трябва да помним, че преди повече от 1100 години именно България бе държавата, която спаси делото на светите братя Кирил и Методий.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като положи цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

„България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност. Започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователни направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянския свят през Средновековието“, допълни той, цитиран от „Фокус“.

Румен Радев отдаде почит на всички творци, книжовници и хора на словото, които през вековете са създали българската държава на духа, от която и днес и за в бъдеще ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане.

„Нека на 24 май поздравим всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, добави държавният глава.

Той коментира и кога според него младите хора ще се върнат в страната:

„Ако гарантираме, че България ще бъде справедлива, свободна държава, в която младите хора ще просперират на базата своя талант и знания, а не на базата близост до управляващите – да, ние ще успеем“, категоричен беше президентът. 

Президентът беше попитан дали ще бъдат сменени шефовете на специалните служби, той обаче посочи, че не желае да политизира днешния празник. Служебният премиер Стефан Янев посочи, че ще коментира темата утре.

Радев допълни, че изведнъж страната ни е станала изключително интересна за лидери и страни в ЕС по темата за преговорите на Република Северна Македония, като не определи интереса като натиск. По думите му България е страната член и не бива да се внасят проблеми в ЕС.

„24 май е един от най-светлите ни национални празници – Ден на българската азбука, просвета и култура. Ден на писмеността ни и на словото – символи на силата, непоклатимостта и устрема на българския дух и на непреходната ни национална идентичност“.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев по повод 24 май – Деня на българската писменост и култура.

„Българската азбука е неоспорим принос на средновековна България в световната цивилизация. Повод за гордост и самочувствие е, че именно тя свързва толкова много народи с духовната сила на писмеността, с българските букви, отразяващи нашия неповторим културен код, мъдростта, опита и знанието на нашия народ, трупани през вековете. Безспорна е и ролята на писмеността и словото за запазването на българската държавност, за нейното отстояване в преломни исторически моменти и за утвърждаването й през вековете“, посочва министър-председателят.

„Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало, ще имат и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат“, заяви той.

„Затова в свят, в който се размиват културни граници и идентичности, ние сме длъжни да се борим за книжовност и просвета, за нашия език и за съхранението на националния ни облик“, допълни Янев.

Посолства на България и Република Северна Македония (РСМ), сред които тези в Белград, Киев, Прага и Варшава, ще отбележат заедно 24 май. За това са се споразумели външните министерствата на двете страни в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, съобщи МВнР.

На 27 май държавните глави на България и на Република Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски ще отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим.

По този повод днес президентът Румен Радев заяви:

„Заедно с президента Стево Пендаревски не само ще отдадем почит към делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, но ние ще пътуваме заедно в един самолет, двете делегации, за да заявим нашата ясна взаимна политическа воля, че ще развиваме отношенията между нашите две страни в дух на доверие, приятелство и добросъседство. Начинът за решаване на всички проблеми, начинът за отваряне на европейския път на нашите братя в Република Северна Македония минава преди всичко през София. Ние трябва помежду си спокойно, откровено и отговорно да седнем да решим нашите двустранни проблеми“, каза Радев.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура се отбеляза с тържества в цялата страна.

Тази сутрин пред паметника на равноапостолите в София президентът Румен Радев, премиерът Стефан Янев, министрите на образованието и културата поднесоха цветя и венци. Цветя и венци бяха поднесоха и от кмета на София Йорданка Фандъкова, представители на ПП АБВ, столичната организация на БСП-София, общественици, десетки граждани и гости на столицата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *