Топ теми

Пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

аспержи – 500 г бели (пресни)
захар – 1 ч.л.
сол – 1/2 ч.л.
лук – 80 г бял, не лютив
чесън – 2 – 3 скилидки
хамон серано – 60 – 80 г
зехтин – 40 мл
брашно – 1 с.л. с връх
магданоз – 3 с.л. накълцани листенца
черен пипер – 1 щипка, прясно смлян
вода – около 800 мл

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелете аспержите с белачка за зеленчуци, без да пипате връхчето. Нарежете ги на парчета по 3-4 см, като заделите отделно връхчетата.

Загрейте водата със солта и захарта. Сложете да се варят първо тези парчета от стъблата и когато са почти омекнали (10 минути), сложете и връхчетата, тъй като на тях им трябва по-малко време.

Гответе още 5-10 минути. Опитвайте с вилица дали са омекнали, тъй като времето за варене зависи от дебелината на аспержите и не може да се определи с точност.

Вземете касеролка и в нея загрейте зехтина. Сложете да се запържват и омекнат лукът и чесънът, накълцани на дребно. Добавете нарязания на ситно хамон, наситения магданоз и бъркайте около 5 мин на умерен огън.

Сипете брашното и не спирайте да бъркате още около 2 минутки.

След това налейте 300 мл от бульона от варенето на аспержите. Опитайте на вкус и ако е нужно, добавете сол (хамонът е солен, така че аз не слагам допълнително сол). Доовкусете със прясно смлян черен пипер. Варете до леко сгъстяване около 3-4 минути.

Сложете аспержите в соса и оставете за още две-три минутки на котлона.

Сервирайте пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон топло, като може да го гарнирате с поширани яйца. За една по-елегантна визия препоръчвам да комбинирате с варени или поширани пъдпъдъчи яйца, но може и с нормални кокоши.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *