
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
аспержи – 500 г бели (пресни)
захар – 1 ч.л.
сол – 1/2 ч.л.
лук – 80 г бял, не лютив
чесън – 2 – 3 скилидки
хамон серано – 60 – 80 г
зехтин – 40 мл
брашно – 1 с.л. с връх
магданоз – 3 с.л. накълцани листенца
черен пипер – 1 щипка, прясно смлян
вода – около 800 мл
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелете аспержите с белачка за зеленчуци, без да пипате връхчето. Нарежете ги на парчета по 3-4 см, като заделите отделно връхчетата.
Загрейте водата със солта и захарта. Сложете да се варят първо тези парчета от стъблата и когато са почти омекнали (10 минути), сложете и връхчетата, тъй като на тях им трябва по-малко време.
Гответе още 5-10 минути. Опитвайте с вилица дали са омекнали, тъй като времето за варене зависи от дебелината на аспержите и не може да се определи с точност.
Вземете касеролка и в нея загрейте зехтина. Сложете да се запържват и омекнат лукът и чесънът, накълцани на дребно. Добавете нарязания на ситно хамон, наситения магданоз и бъркайте около 5 мин на умерен огън.
Сипете брашното и не спирайте да бъркате още около 2 минутки.
След това налейте 300 мл от бульона от варенето на аспержите. Опитайте на вкус и ако е нужно, добавете сол (хамонът е солен, така че аз не слагам допълнително сол). Доовкусете със прясно смлян черен пипер. Варете до леко сгъстяване около 3-4 минути.
Сложете аспержите в соса и оставете за още две-три минутки на котлона.
Сервирайте пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон топло, като може да го гарнирате с поширани яйца. За една по-елегантна визия препоръчвам да комбинирате с варени или поширани пъдпъдъчи яйца, но може и с нормални кокоши.