Приеха плувен шампион от Сандански с пълна стипендия в университета „Флорида Стейт“

Многократният държавен шампион и рекордьор Йордан Янчев от ПК „Сандански“ бе приет с пълна стипендия в университета „Флорида Стейт“ и през лятото заминава за САЩ. Така 18-годишният възпитаник на треньора Божидар Граматиков тръгва по стъпките на най-добрия ни плувец Антъни Иванов, който се състезава за „Вихрен“, но вече година учи и тренира зад Океана. Преди да отлети за Щатите, Й. Янчев, който държи най-добрите български постижения на 200 и 400 метра свободен стил, има за цел да се пребори за участие на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

„Флорида Стейт“ съвсем не е случаен избор за талантливия санданчанин. Университетът разполага с отлична методика за тренировки на практикуващи основно кроул и по-специално за състезателите на 200 м. „Щастлив съм, че вече съм част от семейството на „Флорида Стейт“. Огромни благодарности на семейството и треньора ми, че направиха възможно мечтите да станат истина“, написа Й. Янчев в профила си в Instagram.

Водещият плувен сайт в САЩ SwimSwam отрази обширно новината за тийнейджъра от Сандански, акцентирайки, че с времето си на 400 м св. стил на голям басейн – 3:50,41 мин., с което стана седми на световното първенство за юноши в Будапеща, Янчев е на 12-о място във вечната американска ранглиста за възраст 17-18 г. При дебюта си на европейското за мъже в Глазгоу на малък басейн в началото на декември той ще плува 100, 200 и 400 м св. стил.

ИВАН ДИМИТРОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *