Ябълките в двора на църквата „Успение Богородично“ в с. Дамяница цъфнаха повторно през септември за трета поредна година, дават и втора реколта

Ябълките в двора на църквата „Успение Богородично“ в санданското село Дамяница цъфнаха за втори път тази година. Природният феномен бил забелязан от благоевградчанина Никола Георгиев на Кръстовден, който помага на клисарката баба Мария за поддръжката на овощната градина.

„Не знам на какво се дължи, но откакто поливам градината, това се случва за трета година. Ябълките цъфтят по два пъти, а миналата година имаше и плодове два пъти. От едното дръвче набрах 13 ябълки при втората реколта. Сега на Кръстовден видях, че отново има цъфтеж”, разказа 66-годишният благоевградчанин.

Той работи в ЮЗУ, а през почивните си дни не пропуска да се черкува в църквата в родното си село Дамяница. В нея се венчал през 1976 г. , когато църковните бракове са били абсолютно табу, а хората преследвани от комунистическата власт. „Преди сватбата ни три седмици валя дъжд и се притеснявахме за тържеството, тъй като беше планирано на открито. На датата 21 октомври обаче времето се оправи. Грейна слънце и беше като пролет”, спомня си за паметния момент Никола Георгиев.

Той е силно вярващ човек, привързан е към християнската религия от дете, а в дома му е гостувал бившият Неврокопски владика дядо Пимен. След като изчел много богословски книги, написал кратък наръчник с правила за поведение в храма, които да са в полза на миряните. Списъкът с църковни съвети били утвърдени от свещеник и раздадени на хората в селото.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...





13-те ябълки от дръвчето, родило два пъти плод за една година

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *