Проблем: Ваксината на Pfizer се съхранява на -70°C

Започна работата по подготовка на разпространението на експерименталната ваксина COVID-19, разработена от Pfizer и BioNTech, след като компаниите обявиха успешни междинни данни в понеделник. Това обаче все още не означава, че ваксините ще бъдат налични в местните аптеки за широката общественост в скоро време.  Въпросът е, че ваксината трябва да се поддържа при минус 70 градуса по Целзий или по-ниска, пише BG-VOICE.

Данните показаха, че експерименталната ваксина на двете компании е 90% ефективна при предотвратяване на COVID-19. Те все още очакват данни за безопасността, които могат да дойдат по-късно този месец.

Pfizer и BioNTech трябва да накарат регулаторите да се подпишат, преди да могат да започнат да доставят ваксини на онези, които се считат за най-нуждаещи се от правителството.

Здравните работници и хората, живеещи в домове за възрастни хора, вероятно ще оглавят този списък.

Но изискванията за съхранение на ваксината при изключително ниски температури са пречка дори за най-модерните болници в Съединените щати и могат да повлияят кога и къде ще бъде наличен препаратът в селските райони или бедните страни, където ресурсите са ограничени.

Основният въпрос е, че ваксината, която се основава на нова технология, която използва синтетична РНК за активиране на имунната система срещу вируса, трябва да се поддържа при минус 70 градуса по Целзий или по-ниска.

„Студената верига ще бъде един от най-предизвикателните аспекти на доставката на тази ваксина“, каза Амеш Адаля, старши сътрудник в Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс. „Това ще бъде предизвикателство при всички условия, защото болниците дори в големите градове нямат съоръжения за съхранение на ваксина при тази свръхниска температура.“

Всъщност една от най-престижните американски болници, клиниката Mayo в Рочестър, Минесота, заяви, че в момента няма тази възможност.

„Говорим за ваксина, която се нуждае от съхранение при минус 70 или 80. Това е огромен логистичен проблем не само в САЩ, но и извън западния свят“, каза д-р Грегъри Поланд, вирусолог и изследовател на ваксини в клиниката Mayo. „Ние сме основен медицински център и нямаме такъв капацитет за съхранение. Това ще важи за всички. Това е логистична пречка.“

Говорителят на Pfizer Ким Бенкер каза, че компанията работи в тясно сътрудничество с правителството на САЩ и държавните служители за това как да достави ваксината от дистрибуторските си центрове в САЩ, Германия и Белгия по целия свят.

Подробният план включва използването на сух лед за транспортиране на замразени флакони с ваксина както по въздуха, така и по сушата при препоръчителните им температури до 10 дни, каза тя.

Държавните и местните доставчици на здравни грижи са отговорни за съхраняването и прилагането на ваксините, след като бъдат доставени.

Те могат да се държат във фризер с ултра ниска температура до шест месеца или пет дни при 2-8 градуса С – вид хладилник, който обикновено се предлага в болниците, каза Бенкер.

Елементите за съхранение на Pfizer също могат да се пълнят с лед до 15 дни, каза тя.

Но ваксините ще се развалят за около пет дни при нормални температури на охлаждане, малко над нулата.

Изпълнителният директор на BioNTech Угур Сахин каза пред Ройтерс, че компаниите анализират дали могат да удължат този срок с две седмици.

Ваксината на Moderna Inc MRNA.O, която работи върху ваксина, базирана на подобна технология, не е необходимо да се съхранява при толкова ниска температура. Други ваксини, включително тези от Johnson & Johnson JNJ.N и Novavax Inc NVAX.O, могат да се съхраняват при 2-8 градуса С, температурата на обикновения хладилник.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *