Провериха осем фирми за замърсяването на Струма, ето какво показват пробите на водата

РИОСВ – Перник и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” са проверили осем фирми в района на замърсяването на река Струма на 12 юни край квартал „Мошино“, през който минава бетоновият колектор. При една от проверките – на фирма с дейност производство на козметика, не е представен договор с ВиК оператор за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Дадени са предписания на дружеството и на ВиК ООД – Перник.

Готови са и резултатите от водните проби от река Струма, те бяха взети на 12 юни. Измерените показатели на място – рН, елпроводимост, разтворен кислород и температура, не показват превишение на нормите за категорията на водното тяло в обследвания участък от реката.

Както „Струма” писа, още в началото на проверката директорът на РИОСВ Пламен Ангелов изказа предположение, че замърсяването е пяна от шампоан. На следващия ден обаче имаше ново замърсяване, като Струма потече кафява. Това даде повод на народния представител Станислав Владимиров да поиска отговор по време на парламентарен контрол от екоминистъра Нено Димов за честите замърсявания на реката през индустриалната зона на Перник. 

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Пламен Ангелов

Струма потече кафеникаво-лилава

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *