Прокуратурата разпореди проверка на сметището до кметството в Соволяно, за което сигнализираха деца от селото

Прокуратурата се самосезира за нерегламентираното сметище в село Соволяно, за което деца сигнализираха с клип в социалните мрежи. Районна прокуратура – Кюстендил разпореди незабавна проверка по реда на надзора за законност, възложена на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – гр. Кюстендил.

В срок до 30 дни следва да се установят и разпитат свидетели от кога съществува сметището, наличие на регламентирано място за извозване на сметта и съставени актове за административно нарушение.

Сметището се е образувало в рамките на седмица. То се намира точно до кметството. Акции по почистване на отпадъците в селото се правят периодично, но резултат няма.

Според кмета на Соволяно Пламен Илиев сметището е направено от жителите и от магазина в селото. Кметството в Соволяно няма финансова възможност да наеме хора, които да почистват всеки ден боклуците в селото.

„Лошото е, че при съставянето на актове за нарушение трябва да имаш двама свидетели. Тези двама свидетели, когато дойде време за подписване, всеки бяга. Никой не желае да се обвързва с актове, защото им били кои приятели, кои познати…“, заяви Пламен Илиев, кмет на Соволяно.

Мръсотията предизвика недоволство сред жителите на селото, като само преди дни малки деца направиха видеоклип с боклуците от новото сметище, който бе качен в социалните мрежи.

„Аз възпитавам моето дете да не хвърля отпадъците на място, кото не е предназначено за това нещо. Всеки път, когато чистим тук, в центъра, тя е плътно до мен и вместо да си играе, чисти с мен. Клипът  беше направен в ден, в който тя беше на разходка. Децата започнаха да се възмущават от боклуците навсякъде в селото и са направили клип“, заяви Детелина Владимирова, майка на едно от децата, направили клипа.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *