Топ теми

Протест на миньори и енергетици блокира за над 4 часа движението по АМ „Струма” и Е-79 при Дупница, в Перник затвориха пътен възел „Даскалово“/ОБНОВЕНО/

Енергетици и миньори затвориха автомагистрала „Струма“. Протестът им е срещу териториалния план за справедлив преход и отпадането на датата 2026 година за затваряне на ТЕЦ „Бобов дол“. Според протестиращите това ще остави стотици хора от Бобов дол, Дупница и останалите общини в региона без препитание.

Протестиращи имаше на няколко места – в района на Дупница и пътен възел „Бинека“ в посока София, с. Дяково и Бобошево.

Към 8.30 часа колони автомобили с работещи в ТЕЦ „Бобов дол” и техните семейства затвориха изхода на Дупница и блокираха движението в посока Благоевград, София, Бобов дол и Кюстендил. Десетина автомобила с протестни надписи затвориха и движението по автомагистрала „Струма” при тунела край Дупница. Само на изхода на Дупница, който беше блокиран от протестиращите, бяха съсредоточени над 15 автомобила с екипи на полицията и жандармерията.

„Борим се да спасим ТЕЦ-а”, споделиха Валери Капсъзов, Васил Челенков, Райчо Василев и Николай Миланов, които бяха сред протестиращите на изхода на магистралата за София.

Николай Миланов е дългогодишен служител в ТЕЦ-а, преди това е работил във военния завод ЗИО в Дупница. „Както ни излъгаха и затвориха военните заводи в Дупница и хиляди шлосери и фрезисти останаха на улицата, без работа и без доходи, и тук така ще направят. Лъжат ни”, заяви той.

„Протестираме, защото не вярваме на управляващите и сме против териториалните планове за справедлив преход, които ще обрекат над 10 000 човека само в Кюстендилска област на глад и мизерия. Искаме отсрочка по плана”. Колегите от нощната смяната са тук, на магистралата, от 6.00 часа сутринта”, заяви Васко Димитров, който е от Кюстендил и работи в ТЕЦ „Бобов дол”.

Георги Христов-Гошката от дупнишкото село Бистрица твърдо заяви: „Бистричани не казваме нищо, ние действаме! Никой от управляващите и техните депутати не стъпи тук, ето, вече е 13 часа, от 8.30 часа сутринта сме тук, никой не дойде да ни чуе. Ще се видим отново на жълтите павета, чакайте ни всеки ден”, обърна се той към управляващите.

Гошката бе с колегите си Веско Ангелов, Илиян Шопов и Райчо Йотов от кочериновското село Фролош. Райчо заяви, че е трети братовчед по бащина линия с вицепрезидента Илияна Йотова, но не я безпокои по никакъв повод.

Много шофьори подкрепяха протеста на енергетиците, въпреки че бяха блокирани с часове на магистралата. Сред тях бе и шофьорът на товарен автомобил от Благоевград Ташков, който сподели: „Борят се за хляба си и ги подкрепям, щом са дошли на магистралата, значи ножът е опрял до кокала и няма вече накъде“.

Не така мислеше обаче собственикът на скъпарско возило от Пловдив Спасимир Тончев, който в петминутно интервю пред телевизиите обяснява как протестиращите му пречели и че вероятно по колите в колоните има и бременни жени.

Такива автомобили с деца и бременни жени протестиращите пропускаха, но явно момчето не бе разбрало. Пропускани бяха и линейките.

Когато след дванадесет часа на обяд полицаи дадоха път на първите автомобили в посока София да преминат, по тях полетяха малки бутилки с минерална вода. За няколко минути се създаде напрежение между група протестиращи и полицията, което бе бързо потушено с усилия от двете страни.

След преговори в 12.50 часа полицията поетапно пропусна колоната от автомобили и в двете посоки на магистралата. При „Бинека” бяха изгонени и протестиращите, спрели автомобили при тунела на магистралата. Общинският съветник и инженер в ТЕЦ-а Тодор Василев бе извикан да подпише протокол в полицейски автомобил.

На протеста бяха и представители на двата синдиката в Дупница. „От сутринта затваряме магистралата, но пропускаме автомобили на всеки десет минути, защото хората пътуват за летище, за болница”, обясни лидерът на КНСБ в Дупница Тодорка Дамянова.

На блокадата пристигнаха автомобили и автобуси на жандармерията. Разбра се, че движението на магистралата е отбито и се пренасочва по Е-79. Сред протестиращите бе и бившият служител на военния завод ЗИО – Дупница Стойчо Джиков, който също след затварянето на завода вече 32 години работи в ТЕЦ-а, в цеха за централизиран ремонт. Стойчо неотдавна загуби съпругата си и се грижи сам за двете си дъщери. Според него перспективата да остане без работа за него е много мрачна.

Тук бяха и заварчикът Спиро Илиев, и Любомир Минков от открития рудник „Христо Ботев”. Той работи на булдозер там от 15 години. „Ако затворят ТЕЦ-а, и ние в рудника ще останем без работа. Рудникът е вързан с ТЕЦ-а”, заяви булдозеристът.

На протест излязоха и работещите в „Мин индъстри“ и „Топлофикация Перник“. Рано сутринта десетки енергетици и миньори затвориха за кратко движението по пътен възел „Даскалово“ на изхода в посока Перник.

„Протестираме за работата и хляба на семействата си. Териториалните планове не са справедливи за нас. Как може в Германия и Белгия да се отопляват на въглища, а при нас това да не е възможно“, коментира Валентин Бонев от „Топлофикация Перник“.

Заетите в сектора заявиха още, че повечето от тях са над 50 години. Голям е броят и на хората в предпенсионна възраст, притесняващи се да не загубят работните си места. Те считат, че преквалификацията им в друга сфера на пазара на труда ще е трудна и почти невъзможна. 

Блокадата на движението продължи около 15 минути, след което протестиращите се отправиха към пътен възел „Мало Бучино“. От там те казаха, че ще се върнат обратно към Перник. 

ДЕНИ МИЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Спасимир Тончев

    Браво за неадекватно написаната статия. Как по скоро несъм разбрал че пускат бременни и деца след като всички ленти, включително аварийната бяха задръстени. И как по точно жената която ме пита за името и откъде съм разбра че карам скъпарско возило, след като баничарката за 2000лв която карам беше около 1км назад от блокадата.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *