Прясно зеле със свинско на фурна

Необходими продукти:

500 г прясно свинско месо
1 прясна зелка
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
2 моркова
3 с.л. червени домати от консерва
50 мл олио
3-4 дафинови листа

Начин на приготвяне:

Месото се измива много добре и се нарязва на кубчета. Слагат се в тенджера, върху тях се налива се 400 мл вода и се похлупва. Оставя се месото да поври 30 минути, след като кипне водата. От време на време се обира кървавата пяна. Месото се изважда от водата и се слага в чиния. Нарежете зелето на тънки ивици. Сложете го в тавата, осолете го малко и го намачкайте с ръцете, защото така по-бързо ще се сготви. Другият вариант е първо да го сложите да ври няколко минути в тенджерата на котлона, докато омекне и след това, само леко да го запечете във фурната. Ние обаче, направо ще го печем във фурната. Към зелето в тавата, прибавете доматите и червения пипер. Обелете, измийте и нарежете морковите на малки кубчета или ги рендосайте на рендето. Прибавете ги към зелето. Овкусете с черен пипер. Опитайте и ако е необходимо овкусете с още малко сол.  В дълбока тава се слага половината от зелето. Подреждат се свинските мръвки. Отгоре се покриват с другата половина зеле. Ястието се полива с 1-2 ч.ч. вода и 50 мл олио. На няколко места в зелето се забожда дафиновия лист. По желание ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз и лютите чушлета (могат да се забодат цели). Ястието се пече на 200 градуса около 60 минути (до готовност на месото).

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *