яйца – 6 бр.
захар – 350 г
олио – 200 мл
прясно мляко – 300 мл топло
брашно – 240 г
ванилии – 2 бр.
бакпулвер – 1 бр.
ПЛЪНКА
канела – 1 с.л.
ябълки – 1 кг
Обелете ябълките, почистете ги от семенната част, настържете ги на едро ренде и посипете с канелата, разбъркайте и оставете настрани.
Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на пяна и бавно добавяйте захарта към тях. Последователно, един по един добавяйте жълтъците, ванилиите, топлото мляко, олиото и накрая смесеното брашно с бакпулвера, разбъркайте до еднородна пухкава смес.
Нагрейте фурната на 180 градуса. В тава с размери 25х40 см постелете хартия за печене и изсипете половината яйчена смес, поставете във фурната за около 10 минути, за да хване лека коричка (много е важно, защото аз не изчаках и ябълковата смес падна долу).
Извадете тавата и равномерна поръсете плънката. Върху нея разпределете останалата половина от яйчената смес.
Печете до готовност, като проверявате с дървена клечка за зъби за нея. Охладената пита поръсете с пудра захар.