Топ теми

Пухкави палачинки от тиквички – сезонно изкушение

В сезона на тиквичките ви предлагаме една различна рецепта, с която да разнообразите менюто на семейството си или да изненадате гостите си.

Подготовка:

Както почти всяка рецепта с тиквички, тази също изисква малко предварителна подготовка заради високото количество вода в основната съставка.

Настържете тиквичките предварително. Осолете и оставете да отделят излишната вода. Не пропускайте и не прибързвайте с тази стъпка. В противен случай палачинките ще станат воднисти.

Настържете лимоновата кора, намачкайте сиренето, накълцайте магданоза и копъра, както и зеления лук. Прибавете ги към разбитите яйца.

Подгответе си тиган с незалепващо покритие.

Необходими продукти:

  • 340 г тиквички
  • 1 1/2 ч. л. сол, плюс още за поръсване
  • 2 големи яйца
  • 1 среден лимон
  • 2 стръка зелен лук
  • 6 стръка пресен магданоз/ копър (или и двете)
  • 1 стрък мента (по избор)
  • 60 г сирене – бяло саламурено, извара или фета
  • млян черен пипер на вкус
  • 1/2 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 3 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Настържете тиквичките на едро ренде или на кухненски робот. Поръсете с 1/2 ч.л. сол и разбъркайте. Оставете в гевгир, за да се отцедят поне 30 минути.
  2. Разбийте яйцата и към тях добавете кората от лимон, лука и пресните билки. Добавете натрошеното сирене.
  3. Изцедете тиквичките с ръце и ги добавете към яйчената смес. 
  4. Прибавете солта и черния пипер на вкус.
  5. Върху тази смес сложете брашното, в което сте добавили бакпулвер. Разбъркайте до хомогенност.
  6. Сложете малко мазнина в тиган, с помощта на лъжица изсипете част от сместа, за да оформите палачинка. Пържете по около 3 минути от всяка страна.
  7. За следващата палачинка повторете – мазнина, смес, обръщане и готово.
  8. Сервирайте палачинките със заквасезна сметана и резенчета лимон.

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *