В сезона на тиквичките ви предлагаме една различна рецепта, с която да разнообразите менюто на семейството си или да изненадате гостите си.
Подготовка:
Както почти всяка рецепта с тиквички, тази също изисква малко предварителна подготовка заради високото количество вода в основната съставка.
Настържете тиквичките предварително. Осолете и оставете да отделят излишната вода. Не пропускайте и не прибързвайте с тази стъпка. В противен случай палачинките ще станат воднисти.
Настържете лимоновата кора, намачкайте сиренето, накълцайте магданоза и копъра, както и зеления лук. Прибавете ги към разбитите яйца.
Подгответе си тиган с незалепващо покритие.
Необходими продукти:
- 340 г тиквички
- 1 1/2 ч. л. сол, плюс още за поръсване
- 2 големи яйца
- 1 среден лимон
- 2 стръка зелен лук
- 6 стръка пресен магданоз/ копър (или и двете)
- 1 стрък мента (по избор)
- 60 г сирене – бяло саламурено, извара или фета
- млян черен пипер на вкус
- 1/2 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 3 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
- Настържете тиквичките на едро ренде или на кухненски робот. Поръсете с 1/2 ч.л. сол и разбъркайте. Оставете в гевгир, за да се отцедят поне 30 минути.
- Разбийте яйцата и към тях добавете кората от лимон, лука и пресните билки. Добавете натрошеното сирене.
- Изцедете тиквичките с ръце и ги добавете към яйчената смес.
- Прибавете солта и черния пипер на вкус.
- Върху тази смес сложете брашното, в което сте добавили бакпулвер. Разбъркайте до хомогенност.
- Сложете малко мазнина в тиган, с помощта на лъжица изсипете част от сместа, за да оформите палачинка. Пържете по около 3 минути от всяка страна.
- За следващата палачинка повторете – мазнина, смес, обръщане и готово.
- Сервирайте палачинките със заквасезна сметана и резенчета лимон.
