В сезона на пресните кайсии ви предлагаме една лесна рецепта за пухкав сладкиш с тях.
Необходими продукти:
1 кг пресни кайсии, наполовина и отстранени костилките
1 супена лъжица лимонов сок
1/2 чаша масло, стайна температура
3/4 чаша захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
4 големи яйца
2 чаши брашно
3 ч. л. бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сол
1 ч. л. канела
2 супени лъжици пудра захар, за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180°C. Намажете дъното и стените на 22-сантиметрова тавичка със спрей за печене или масло.
С помощта на кухненски робот или блендер пюрирайте половината кайсии с лимоновия сок и оставете настрана. Нарежете останалите кайсии на четвъртинки и ги оставете настрана.
Разбийте с миксер маслото и захарта заедно на средно висока скорост, докато станат леки и пухкави, около 4–5 минути. Добавете яйцата, едно по едно. След това прибавете ваниловия екстракт и разбийте, докато се комбинират.
В малка купа смесете брашното, бакпулвера, канелата и солта. Добавете към сместа и разбийте, докато се комбинират. Прибавете пасираните кайсии към тестото и разбийте, докато се смесят.
Прехвърлете тестото в подготвената тава с падащо дъно. Разпределете нарязаните на четвъртинки кайсии равномерно върху тестото и печете 55–60 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста само с няколко прикрепени трохи.
Оставете да изстине, след което поръсете с пудра захар.