брашно – 260 г
бакпулвер – 15 г
яйца – 3 бр.
кисело мляко – 125 г
праскови – 1 бр. добре узряла и ароматна
лимонова кора – от 1/4 лимон, само жълтата част
олио – 100 мл
захар – 250 г
сол – 1 щипка
* мерки и количества
1. Нарежете прасковата на парченца, без да я белите и я пасирайте на пюре (от нея, ако желаете заделете парченца за украса). Може да я смелите в блендер заедно с лимоновата кора.
2. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добявяйте към тях последователно олиото, прасковеното пюре, киселото мляко, солта и пресятото с бакпулвера брашно.
Брашното разбъркайте не с миксер, а с дървена лъжица до усвояването му. Ако не сте смелили в блендер лимоновата кора си я настържете към сместа с фино ренде.
3. Консистенцията на кексовата смес ще зависи от големината и сочността на прасковата, която сте използвали, както и от големината на яйцата, затова ако ви се види рядка си добавете още малко брашно. Не прекалявайте обаче, трябва да остане по-скоро течна и пухкава смес, отколкото гъста.
4. Сипете в намаслена и набрашнена форма за кекс и изпечете в загрята на 180 градуса за 35-40 минути или до суха клечка.
5. Щом извадите от фурната оставете кекса във формата 10 минути преди да го извадите.
Доохладете върху решетка и сервирайте.