Пълен провал на благоевградските протестъри с акцията за блокиране на Е-79

По-малко от 20 протестиращи, пазени от повече от 40 полицаи – това представляваше днешният опит за блокада на Е-79 на полигона край Благоевград, широко рекламиран като „радикализация на протестните действия срещу правителството и главния прокурор“. Пълният провал на мероприятието се усети още в 16.00 часа, когато на полигона дойдоха само десетина души и се наложи през следващия час трескаво да въртят телефони и да пишат приканващи постове в благоевградските групи. В крайна сметка протестърите постигнаха 100% успех – около 17.00 часа удвоиха обема си. 

Отегчени полицаи периодично ги подпитваха ще блокират ли международния път, но получаваха неизменно уклончиви отговори, че се чакат още хора, сред които и организаторите на протеста. В групата бе професионалната протестърка Люси Манова, но тя категорично отрече да е сред организаторите, за такива не се признаха нито Савина Топурска, нито Николай Йовев, чиито лица станаха известни от протестите предишните вечери в центъра на Благоевград. Няколко души държаха набързо надраскани плакати, нямащи нищо общо с интелигентните послания на протестиращите от София и Пловдив. Благоевградските бяха в диапазона на „Баце, сложи тая /и рисунка на примка/“, и „Бойко Борисов – пед… абе, знаеш си“.

В дългия и протяжен час, в който протестърите чакаха подкрепление, Манова не спря да дава интервюта, в които обясняваше, че иска смяна на системата. В призивите й във Фейсбук имаше и покана към премиера Борисов: „Бойко, чакаме и теб! Ела да се поздравим!“.

На полигона обаче Бойко не дойде, не дойдоха и благоевградчани. Между мястото на събирането и кръговото в посока Симитли имаше само една кола с хора от Кресна, които бяха дошли да върнат жеста на благоевградчани, присъствали в малкото градче на т.нар. „блокиране на движението на магистралата“. На практика в продължение на 1 час там по една пешеходна пътека се разхождаха на смени двайсетина души, като периодично даваха път на колите, за да не предизвикват тапи на платното.

От Кресна тръгна мълвата, че кандидатът за кмет от ГЕРБ на местните избори през 2019 г. Милчо Караджов се е опитал да мине с автомобила си през протестиращите, но полицаи, охранявали кресненския протест, днес отрекоха да е имало опит за покушение от негова страна. 

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *