Пълнена питка с лапад

Необходими продукти:

  • За тестото
  • брашно 500 грама
  • прясно мляко 270 мл
  • суха мая 7 грамаили 1/2 кубче прясна мая
  • захар 2 чаени лъжици
  • сол 1 чаена лъжица
  • олио 3 супени лъжици
  • За плънката
  • лапад 800 грама
  • пресен лук 1 връзка
  • пресен чесън 3 броя
  • джоджен 1 чаена лъжица
  • червен пипер 1 чаена лъжица
  • олио 1/3 чаена чаша
  • сирене 150 грама
  • За намазване
  • жълтъци 1 брой
  • прясно мляко 1 супена лъжица

Начин на приготвяне:



  1. Първата стъпка от рецептата за за лападник – пълнена питка с лапад е подготовката за тестото. Затопляте прясното мляко, добавяте в него захарта, солта, маята и 3-4 супени лъжици от брашното, след което разбърквате добре и оставяте на страна, за да се активира маята, което става за около 10-15 минути, когато сместа е удвоила обема си. След като маята се е активирала, добавете тази смес към брашното, добавете и олиото и омесете гладко тесто. Намазнете найлонова торба с олио и сложете тестото в торбата,за да втаса. Оставете тестото на топло място, докато удвои или утрои обема си.
  2. Междувременно подгответе плънката за лападника. Измивате лапада, чесъна и лука. Изрязвате дебелата жилка в средата на листата лапад и ги нарязвате на ситно. Нарязвате на ситно чесъна и лука. В тенджета или дълбок тиган, сгорещете олиото и изсипете в него нарязаните лапад, лук и чесън, както и ½ чаена лъжица и ¼ сол чаена чаша вода и при непрекъснато разбъркване задушете, докато се сготви. Добавете джоджена и червения пипер и разбъркайте много добре. Оставете на страна, докато сместа изстине.
  3. След като тестото втаса го разделете на две части – едната трябва да е два пъти по-голяма от другата. Разточете голямата топка на кръгъл блат, който поставете във форма за печене, която предварително е намазана с олио. Този блат трябва не само да покрие дъното на формата, а и изцяло да покрие стените. Разпределете плънката от лапад, а върху нея натрошете и предвиденото количество сирене. Разточете и втората топка от тестото и я поставете върху сиренето. Силно притиснете двата слоя тесто, така че да се образува ръбче по стените на лападника, за да не се разлепи по време на печене. Намажете лападника с разбитите жълтък с мляко. Поставете лучника в студена фурна, след което я включете на 180 градуса за около 30-40 минути, или докато питката с плънка от лапад придобие апетитен златист цвят. supichka.com

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *