НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
ципура – 2 броя, по – големи
маслини – 10 броя, обезкостени
моркови – 1 брой
лук – 1 глава
чесън – 2 скилидки
орехи – 100 г нарязани
лимони – 2 броя
зехтин
сол
черен пипер
магданоз – 1/3 връзка, пресен
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистете рибите, като оставите главите и опашките. Разрежете във вътрешността, за да се побере повече от плънката.
Хубаво полейте с прясно изцеден лимонов сок от 1 лимон и натъркайте вътре със сол и черен пипер. Оставете да престоят, докато приготвяте плънката.
Накълцайте лука и чесъна, настържете моркова и ги запържете в малко зехтин. Щом омекнат, добавете нарязаните маслини, а след 2-3 минути и орехите.
Разбъркайте добре с подправки на вкус и свалете плънката. Добавете накълцан пресен магданоз и напълнете ципурите.
Пригответе 2 големи парчета алуминиево фолио и леко ги намазнете от едната страна. Сложете ципурите в тях, върху всяка сложете по няколко резенчета лимон и добре увийте рибите. Направете по няколко дупки с игла и поставете пакетите в намазнена тава.
Ципурата във фолио се пече в предварително загряна фурна на 200 градуса, за около 30-40 минути.