НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
5 големи патладжана
500 грама кайма
1 глава лук
150 г сирене
100 г настърган кашкавал
2 яйца
1 глава чесън
подправки: сол, чубрица, черен пипер, кимион, къри, и още по желание
пресен магданоз, ситно нарязан
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Патладжаните се измиват и разрязват на две по дължина, посоляват се и се оставят 30 мин да се отцедят от горчивия и тъмен сок. След това се измиват, подсушават и издълбават, като вътрешността им се използва. А самите патладжани се пускат във вряща вода за две до три минути.
В тенджера задушаваме ситно нарязания лук много добре, до готовност, добавяме и нарязаната вътрешност на всички патладжани. Тази смес трябва да стане добре омекнала и леко я оставяме да се охлади настрани. В купа се смесват: каймата (сурова), яйцата, натрошеното сирене, изпържената вътрешна част с лука, счуканият чесън или на прах, черен пипер (млян), чубрица. Фурната е предварително загрята на силно. Патладжаните се пълнят със сместа и се подравняват отгоре леко. Нареждат се в тава, леко омазнена с олио. Печем с фолио около половин час. Когато са почти готови ги поръсваме с настърган кашкавал и допичаме, но фурната се намалява до средна температура. Изпечените патладжани поръсваме с готово доматено пюре и отново допичаме за няколко минути. Поръсваме със ситно нарязания магданоз. Магданозът може да се сложи и в самата плънка.