Необходими продукти:
кайма – 600 г смес
чушки – 8 броя средни
ориз – 1 к.ч.
лук – 2 глави кромид
праз – 1/4 стрък
гъби – 10 броя, накълцани ситно
домати – 2 ситно нарязани
мазнина – 1 к.ч. олио
черен пипер – млян, на вкус
магданоз – връзка
сол
яйца – 3 жълтъка (може и цели), за соса
брашно – 3 с.л.
кисело мляко – 5 с.л.
Начин на приготвяне:
Загрейте мазнината и запържете нарязаните лук, праз, гъбки и накрая каймата. Аз обичам да слагам в каймата и малко вино (около 100 мл). Прибавете към сместа и нарязаните домати, сол и черен пипер.
След като всичко се запържи, добавете ориза, объркайте добре и долейте 1 к.ч. гореща вода. Бъркайте на котлона, докато оризът поеме течността и добавете накълцания магданоз. Напълнете с тази смес почистените от дръжките и семките чушки.
Отворът запушете с капаче от кора на домат. Подреждайте ги в огнеупорен съд с капак, а вътре долейте около 2 ч.ч. гореща вода. Сложете да се изпекат в загрята фурна за около 50 минути на 200 градуса.
Разбийте жълтъците и киселото мляко за соса заедно с брашното. Сложете в съд на котлона и при непрекъснато бъркане добавете от соса в тавата от чушките. Щом придобие гъста консистенция, сосът е готов. Залейте с него порция чушки и поднесете.