НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- чушки – 8 – 10 бр.
- кайма – 600 г смес
- олио – 4 с.л.
- лук – 1 глава
- моркови – 1 бр
- домати – 1 бр.
- ориз – 100 гр
- червен пипер – 1 ч.л.
- черен пипер – на вкус
- кимион – на вкус
- сол – на вкус
- ЗА СОСА
- яйца – 2 бр.
- кисело мляко – 2 с.л.
- прясно мляко – 200 мл
- брашно – 2 с.л. с връх
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистете чушките от кочана и семките, измийте и ги подсушете, обърнати с отвора надолу. Всяка чушка поръсвате с щипка сол отвътре и ги оставете настрани.
Нарежете лука на ситно и настържете моркова на ренде, запържете ги за около 3 минути в предварително загрятото олио. Добавете каймата и при непрекъснато бъркате запържете докато се раздроби на трохи.
Добавете обеления и настърган на ренде домат и варете докато изври течността в тигана. Добавете много добре измития и подсушен ориз, кимион, черен пипер, сол на вкус и червения пипер, разбъркайте и отнемете тигана от котлона.
Докато се охлади сместа пригответе соса, като смесите разбитите яйца с киселото и прясното мляко, добавяте брашното и бъркате до гладка еднородна смес.
Напълнете чушките с леко охладената смес, като не ги пълните догоре. Подредете чушките в тава и ги залейте с леко подсолена вода – около 1 см. от нивото на тавата.
Поставете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете за около 30 минути, обърнете чушките, ако е нужно долейте малко вода (тя ще ни е нужна за соса) и запичате от другата страна за още 30 минути.
Извадете чушките от нагрятата тава и ги подредете в друг съд. В още горещия сок от чушките, добавете разбърканата смес за соса и разбъркайте.
Върнете в нагрятата и изключена фурна тавата за около 10 минути, след което заливате готовите пълнени чушки с готовия сос.