![](https://struma.bg/wp-content/uploads/2021/07/recipe_image0_540x405_142779947019-765x510.jpg)
Необходими продукти:
8-10 чушки
500-600 г кайма
1 глава лук
1 морков
1 настърган домат (или 1/2 ч. ч. домати от консерва)
2/3 ч. ч. ориз
1 ч. л. червен пипер
за соса:
2 яйца
2 с. л. (с връх) брашно
2 с. л. кисело мляко
200 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Лукът и морковът, нарязани на ситно (за по-лесно направо настъргвам моркова), запържваме в 3-4 с. л. олио.
Добавяме каймата и запържваме, докато стане на трохи.
Добавяме доматите и оставяме да изври течността, а накрая добавям ориза. Запържваме го, докато стане стъклен и след това добавяме червения пипер, който също запържваме за около 1 минута и дърпаме от котлона.
Слагаме подправки по наш вкус – 1 ч. л. чубрица, 1 ч. л. кимион, щипка индийско орехче, черен пипер и сол на вкус.
С чаена лъжичка пълним чушките и това е най-бавната част. Трудно е да се каже, кога една чушка е добре напълнена, защото ако я натъпчеш много, ще се пукне по време на печенето. Но пък полупразна чушка е по-неприятна, нали? Напълваме чушките, подреждаме в тава и наливаме вода, но без да ги покриваме. Посоляваме и водата. Солта в плънката не е достатъчна да овкусим цяла тава чушки.
Печем на 180 градуса около 45 минути, обръщаме ги и ги връщаме за още трийсетина минути във фурната. Ако водата е много извряла, доливаме, защото тя ще трябва после за сос.
Продуктите за соса разбъркваме на рядка кашичка. Когато чушките са готови, изваждаме ги, заливаме с кашичката и разбъркваме. Направо в тавата. Ако ви звучи странно, не забравяйте, че тавата излиза достатъчно гореща, за да сгъсти соса. Това е. Не я връщам повече в печката.