НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 пиле (1-1,2 кг), 4-5 с. л. олио, 1 ч. л. червен пипер, 150 г гъби, 2 глави лук (големи), 250 г ориз, черен пипер на вкус, 2-3 дафинови листа, 1 с. л. червен пипер, 1 кисела зелка (средно голяма), сол и черен пипер на вкус.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Първо се приготвя плънката, като лукът се нарязва на ситно и се запържва в нагорещеното олио. Добавят се оризът и червеният пипер. Когато оризът стане стъклен, се сипва топла вода и се оставя на тих огън, докато оризът набъбне. След това се прибавят почистените и нарязани на филии гъби, чубрицата и черният пипер. Пилето се почиства добре, измива се и започва да се пълни с плънката. След това се зашива, така че да не изпадне плънката. Вари се за около един час в тенджера с посолена вода. Пилето се слага в средата на глинен гювеч, добавя се предварително нарязаното кисело зеле, подправките, малко вода (около 1 пръст от дъното на гювеча) и се пече около 10-15 минути при температура 180 градуса.