
Необходими продукти:
- 1 бр. малко прасенце
- • 500 г черен дроб, далак и сърце
- • 1 ч.ч. (200 мл) олио
- • 200 г ориз
- • 500 г гъби
- • 2-3 глави лук
- • 2 ч.ч. (400 мл) червено вино
- • джоджен
- • мас
- • черен пипер
- • червен пипер
- • сол
Начин на приготвяне:
Добре измитото и почистено прасенце се осолява отвътре. В дълбок съд се сгорещява олиото и в него се запържва нарязаният лук. Отделно се сваряват вътрешностите и се нарязват на ситно. Към тях се прибавя изпърженият лук. Поръсва се с червен и черен пипер и се добавя почистеният ориз. Осолява се. Когато всичко е готово се слагат гъбите, нарязани на малки парченца. Вари се, докато оризът стане полу-сварен. С готовата плънка се напълва прасенцето. Зашива се. Поставя се в тава за печене, на дъното на която се нареждат клонки или дъсчици за да не залепне. В отделен съд се разбива разтопената мас с червен пипер. С тази смес се намазва прасето отвън. В тавата се изсипва виното и ако се наложи, се досипва вода. Пече се в силно загрята фурна, като от начало се покрива с фолио. Когато е полу-готово, фолиото се сваля и месото се полива със собствения си сос.