Необходими продукти:
3 кг заек
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 ч.л. джоджен
1/2 ч.л. черен пипер
сол
2 с.л. олио
1 ч.ч. вода
loading...
Начин на приготвяне: Заекът (3 кг) се почиства от вътрешностите, като дробчетата му се запазват, тъй като ще се използват за плънката. В дълбок тиган се задушава в малко олио ситно нарязаният лук (1 глава). Щом омекне, към него се добавят ситно нарязаните дробчета, оризът (1 ч.ч.) и подправките – джоджен (1 ч.л.), черен пипер (1/2 ч.л.) и сол. Пържат се, докато оризът стане прозрачен. С получената плънка се пълни заека, след което старателно се зашива с подходящ и здрав конец. Заекът се поставя в дълбок съд, залива се с вода (1 ч.ч.) и се покрива с фолио. Пече се в продължение на час и половина при температура 200 градуса. След това фолиото се отстранява и заекът се пече още половин час при 180 градуса, като често се полива със соса, образувал се при печенето. По този начин месото се гланцира и придобива страхотна и апетитна коричка. |