Пържена пъстърва за Никулден

Основни продукти:

  • 3 големи пъстърви (или 4 малки)
  • 1-2 с.л. ароматен микс за риба
  • 100 г бяло брашно
  • 100 г семола римачината (или царевично брашно)
  • Сол, черен пипер

Гарнитура:

  • 700-800 г обелени картофи
  • 30 г зехтин
  • 30 г разтопено масло
  • 150 мл топла вода
  • 1 с.л. сушен риган
  • Сол, черен пипер

Допълнително: микс зелени салати и 15-20 чери доматчета.

loading...


Начин на приготвяне

  1. Започнете с гарнитурата от картофи, тъй като тя ще отнеме повече време. Нарежете обелените картофи на хапки, овкусете с мазнината, солта, черния пипер и, по желание, малко сушен риган. Добавете водата в тавичката и печете около 40 минути в загрята на 180°C фурна или до пълна готовност.
  2. Почистете пъстървата от вътрешностите, отстранете главата и опашката. С ножица премахнете и перките. Нарежете на шайби с дебелина около 3 см. Осолете и овкусете с черен пипер. По желание може да добавите и ароматни подправки – микс, включващ популярния в Северна България тарос, както и сушен магданоз, копър и босилек. Смесете двата вида брашно, овкусете и тях с част от микса, сол и черен пипер. Оваляйте рибата в сместа и я подредете в тавичка. Оставете я за 15-20 минути. Преди пържене отново я оваляйте в брашното, за да стане панировката по-дебела и хрупкава.
  3. Подгответе зелената салата преди да започнете с пърженето на рибата, но не бързайте да я овкусявате, за да не пусне вода.
  4. Загрейте олио на слой с дебелина около 1 пръст в тиган с висок борд. Температурата за пържене на рибата трябва да бъде около 160°C. Ако тиганът ви е с малък диаметър, ще трябва да пържите рибата на два пъти. От първата страна пържете около 4 минути, а от втората – само 2-3 минути.
  5. Трябва да получите златист цвят. Внимавайте брашното да не загори в тигана, защото това ще даде горчив вкус. Когато рибата е готова, я извадете върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината. В последния момент овкусете салатата със зехтин, балсамов оцет и сол.
  6. Поднесете горещата риба с картофите и овкусената зелена салата.gotvenezanachinaeshti.com

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *