Основни продукти:
- 3 големи пъстърви (или 4 малки)
- 1-2 с.л. ароматен микс за риба
- 100 г бяло брашно
- 100 г семола римачината (или царевично брашно)
- Сол, черен пипер
Гарнитура:
- 700-800 г обелени картофи
- 30 г зехтин
- 30 г разтопено масло
- 150 мл топла вода
- 1 с.л. сушен риган
- Сол, черен пипер
Допълнително: микс зелени салати и 15-20 чери доматчета.
loading...
Начин на приготвяне
- Започнете с гарнитурата от картофи, тъй като тя ще отнеме повече време. Нарежете обелените картофи на хапки, овкусете с мазнината, солта, черния пипер и, по желание, малко сушен риган. Добавете водата в тавичката и печете около 40 минути в загрята на 180°C фурна или до пълна готовност.
- Почистете пъстървата от вътрешностите, отстранете главата и опашката. С ножица премахнете и перките. Нарежете на шайби с дебелина около 3 см. Осолете и овкусете с черен пипер. По желание може да добавите и ароматни подправки – микс, включващ популярния в Северна България тарос, както и сушен магданоз, копър и босилек. Смесете двата вида брашно, овкусете и тях с част от микса, сол и черен пипер. Оваляйте рибата в сместа и я подредете в тавичка. Оставете я за 15-20 минути. Преди пържене отново я оваляйте в брашното, за да стане панировката по-дебела и хрупкава.
- Подгответе зелената салата преди да започнете с пърженето на рибата, но не бързайте да я овкусявате, за да не пусне вода.
- Загрейте олио на слой с дебелина около 1 пръст в тиган с висок борд. Температурата за пържене на рибата трябва да бъде около 160°C. Ако тиганът ви е с малък диаметър, ще трябва да пържите рибата на два пъти. От първата страна пържете около 4 минути, а от втората – само 2-3 минути.
- Трябва да получите златист цвят. Внимавайте брашното да не загори в тигана, защото това ще даде горчив вкус. Когато рибата е готова, я извадете върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината. В последния момент овкусете салатата със зехтин, балсамов оцет и сол.
- Поднесете горещата риба с картофите и овкусената зелена салата.gotvenezanachinaeshti.com